Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не оставяйте чесъна да изсъхне: Тайните на правилното съхранение

16 юни 2023, 07:15 часа

Чесънът е една от най-популярните и здравословни храни, използвани в кулинарията по света. Уникалният му аромат и вкус го превръщат уникална съставка за много ястия. Както знаете обаче, чесънът може да изсъхне и да загуби своята свежест, ако не се съхранява правилно. Ето няколко елементарни, но полезни начини да остане чесъна свеж и ароматен за дълго време.

Как правилно да съхранявате чесъна, за да не съхне

Избор на пресен чесън

Правилното съхранение на чесън започва с избора на правилния продукт. Когато купувате, обърнете внимание на външния му вид. Подберете глави, които са плътно покрити с кожа без петна или повреди. Чесънът с тънка, бяла кожа има възможността да остане свеж по-дълго.

Избягвайте охлаждане

Съхраняването на чесън в хладилника може да доведе до покълване и промяна на вкуса. Чесънът се съхранява най-добре на хладно, сухо и тъмно място, където температурата е между 12 и 15 градуса по Целзий. Идеално място за съхранение може да бъде шкаф в кухнята или мазето.

Не разделяйте главата чесън преди употреба

Главата чесън трябва да се запази непокътната до употребата. Разделянето на отделни скилидки ще доведе до бърза загуба на свежест и изсушаване. Най-добре е да ги разделите само преди директна употреба.

Използвайте проветриви контейнери

Съхраняването на чесън в плътно затворени пластмасови контейнери може да доведе до натрупване на влага, което ще го развали по-бързо. Използвайте проветриви контейнери, които позволяват на въздуха да циркулира и предотвратяват натрупването на излишна влага.

Поставете чесъна на стойка

Чесънът би могъл да се запази, като го сложите на решетката или в мрежа. Това помага да се запази естествената циркулация на въздуха около него, което допринася за дълготрайното му съхранение.

Не съхранявайте чесъна до други храни

Чесънът има силен аромат, който може да се пренесе и в други храни. За да избегнете това, не го съхранявайте заедно със зеленчуци или плодове. Най-добре е да го съхранявате в отделен съд или мрежа.

Чесънът е незаменима съставка за много кулинарни рецепти. Правилното съхранение на чесъна играе важна роля за запазване на неговата свежест и вкус. Следвайки простите указания, описани в тази статия, можете да се насладите на пресен чесън за дълго време, придавайки на вашите ястия уникален вкус и аромат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес