Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вкусните и лесни канелени рулца с ябълки

23 септември 2024, 13:47 часа

Тези ябълково-канелени рулца са супер лепкави и вкусни. Пълнят се с пълнеж от канелена кафява захар, пълнеж от варен ябълков пай и препечени пекани. След това се завършват с гладка глазура от крема сирене.

Необходими продукти

Тесто

  • 250 г пълномаслено мляко, хладко
  • 50 г гранулирана захар
  • 2 ¼ ч. л. активна суха мая
  • 2 големи яйца, на стайна температура
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 565 г универсално брашно
  • 100 г несолено масло, на стайна температура

Пълнеж за ябълков пай

  • 850 г - около четири средни ябълки, обелени, почистени от сърцевината и нарязани на малки кубчета
  • 30 г несолено масло
  • 80 г гранулирана захар
  • ½ ч. л. смляна канела
  • ¼ чаена лъжичка кошерна сол
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • Препечени пекани
  • 125 г половинки пекан

Пълнеж от кафява захар и канела

190 г несолено масло, на стайна температура

280 г кафява захар

2 супени лъжици плюс 1 чаена лъжичка смляна канела

⅛ чаена лъжичка кошерна сол

Глазура с крема сирене

115 г несолено масло, на стайна температура

225 г крема сирене, на стайна температура

250 г пудра захар, пресята

1-2 супени лъжици гъста сметана за разбиване

½ чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне

Смесете хладкото мляко, 25 г захар и маята в средно голяма купа и разбъркайте, за да се смесят. Оставете за 10-15 минути или докато стане на пяна.

Каква е тайната на най-вкусния пълнен пипер с кайма и ориз

В купата на миксер, снабден с приставка за кука за тесто, поставете брашното, солта и останалата захар и разбъркайте за кратко, за да се комбинират.

Добавете млечната смес и яйцето към сухите съставки и разбъркайте на ниска степен за 2-3 минути. Увеличете скоростта на миксера до средна и разбъркайте още 5 минути. Добавете маслото малко по малко, като изчакате да се смеси, докато добавите следващото парче. Разбъркайте още 7-10 минути, докато тестото стане гладко и меко.

Оформете тестото на топка и поставете в купа. Покрийте купата с найлоново фолио и поставете в хладилника за поне 2 часа и до една нощ, докато удвои обема си. Като алтернатива можете да го поставите на топло място, докато удвои обема си, от 45 минути до един час.

Ябълков пъленж

Разтопете маслото в голям тиган на среден огън. Добавете ябълките, захарта, канелата и солта и гответе, като разбърквате често, докато ябълките омекнат, 3-5 минути.

Добавете царевичното нишесте и разбъркайте добре, за да се смеси, след което продължете да готвите, докато сместа се сгъсти и ябълките се покрият.

Прехвърлете в херметически затворен контейнер и охладете до готовност за употреба.

Печени пекани

Загрейте фурната до 180°С. Постелете малка тава с хартия за печене и поставете пеканите върху нея.

Запечете орехите пекан за около 10 минути, като разклащате от време на време, докато покафенеят леко и се запекат навсякъде (отворете единия, за да проверите).

Прехвърлете в херметически затворен контейнер до готовност за употреба и съхранявайте на стайна температура.

Пъленж с кафява захар и канела

Смесете маслото, кафявата захар, канелата и солта в малка купа. Разбъркайте добре, за да се комбинират.

Сглобете канелените рулца. Намаслете форма за печене (9”x13” или 23cm x 33cm) или я постелете с хартия за печене.

Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и разточете на правоъгълник с размери 24” x 16” (60cm x 40cm), като често изглаждате краищата, докато разточвате. Намажете със сместа от кафява захар и канела, като се уверите, че пълнежът е разпределен равномерно по повърхността.

Отгоре намажете с готовата плънка за ябълков пай. Разстелете равномерно ябълковия пай. Нарежете грубо препечените пекани и разпределете върху ябълковия пълнеж.

Спагети "Болонезе" по класическа италианска рецепта

Навийте канелените рулца. Започвайки от дългата страна, навийте на стегната спирала. Нарежете дънера на две части и ги поставете една до друга върху тава, покрита с хартия за печене и леко напръскана със спрей за готвене. Леко покрийте трупите тесто с найлоново фолио и прехвърлете във фризера за 20 минути, за да стегне леко (тази стъпка не е задължителна, но помага да се получи по-чисто нарязване).

Нарежете канелените рулца. След като трупите тесто се охладят, извадете ги от хладилника. С помощта на остър нож нарежете всяко дънерче на 6 равни парчета (обичам да използвам линийка) и подредете върху подготвения лист за печене или съд за печене, на равномерно разстояние между тях.

Леко покрийте тавата с найлоново фолио и оставете да втаса за 45 минути до един час или докато бухне и остане малка вдлъбнатина, когато се бодне внимателно с пръст.

Докато рулцата втасват, загрейте фурната до 180°С.

Печете за 35 до 40 минути, или докато станат наситено златисто кафяви. Извадете от фурната и оставете да престои около 15 минути, преди да покриете глазурата с крема сирене.

Глазура с крема сирене

Направете глазура от крема сиренето. Поставете маслото и крема сиренето в купата на стоящ миксер, снабден с приставката за лопатки. Разбъркайте на средна скорост, докато се смесят добре. Добавете пудрата захар, тежката сметана и солта и разбийте до светла и пухкава смес.

Разпределете върху канелените кифлички, докато са още леко топли.

Съхранявайте остатъците от канелени рулца в херметически затворен контейнер при стайна температура. Затоплете отново в микровълнова преди сервиране.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес