Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-опасните кучета за отглеждане

29 май 2023, 16:00 часа

Кучето освен, че е приятел на човека, може да се окаже и заплаха. Най-опасните породи кучета имат „в сметката си“ десетки човешки животи и хиляди ухапвания.

Американски питбул

Това е агресивно куче, което е забранено в 53 държави. Смята се за най-опасното куче в света. Тази порода е убила над 300 души в последните 30 години. Например, в САЩ питбулите са причина за 2/3 от всичките смъртни случаи заради ухапване от кучета. Американският питбул е много труден за обучение. Агресивността му е природна черта.

Кавказка овчарка

Твърде опасна порода. Някога главната й задача била да пази пасищния добитък от едри хищници. Кучето яростно защитава себе си и всекиго, когото счита за член на своята „глутница“ - човешкото семейство, дори котките му. Но може да нападне всеки непознат, даже детето на вашите гости.

Бултериер

Една от най-агресивните породи. С едно правилно обучение кучето става добър компаньон на семейството. Разпознава се по характерната яйцевидна муцуна. Породата е сравнително дребна, макар и сред най-агресивните. Има не само агресивни, но и изключително страхливи бултериери – което също ги тласка към агресия.

Аржентински дог

Изключително опасно куче, забранено в много страни. Породата е селектирана за лов на едри животни, например глигани. Ще я разпознаете по белия цвят на едрите и мускулести представители. Само опитен стопанин е способен да отглежда „дого аржентино“, ако породата не е забранена в неговата страна. Не е подходящ за семейно куче.

Кои са кучетата с най-силно обоняние?

Бурбул

Опасно африканско куче. Селектирано в Южна Африка от европейски и местни породи. Бурбулът е силен и издръжлив. Когато напада, е труден за възпиране даже с огнестрелно оръжие - може да е необходим цял пистолетен пълнител, за да се неутрализира животното.

Чау-чау

Пухкавият, симпатичен и привидно добродушен чау-чау веднага печели сърцето на всеки видял го за пръв път. Но се пазете: това е едно от най-агресивните кучета в света, което не понася фамилиарничене. Породата чау-чау е на челните места по ухапвания на хора. Уважава само стопанина си и тесния му семеен кръг. Всеки непознат е възможно да се възприеме като враг и нападнат.

Доберман

Породата е селектирана от кинолога Карл Доберман. Кучето е високо, стегнато и стройно, с развита мускулатура. Не е агресивно към други животни, разбира се спокойно с тях. Главен обект на агресия са непознати хора. Доберманите са причина за 4% от смъртните случаи, свързани с нападения срещу хора. Има дори случаи на убити стопани от собствените им добермани.

Кои са най-умните кучета?

Сибирско хъски

Красивите синеоки хъскита са едни от най-популярните кучета в света. Но произхождат от вълци, поради което са непредсказуеми. Упоритостта и доминирането са две характеристики, характерни за тази порода. Хъскитата имат нужда от постоянно обучаване и стимулация. Затова са сред най-неподходящите за неопитни стопани - тогава вълчата природа на кучето се проявява, то става агресивно и опасно.

Ротвайлер

Правилно обученият ротвайлер се отличава със спокоен и даже ласкав характер. Но тези кучета имат генетично предразположение към господство. Ето защо на кученцето още от малко трябва да бъде внушено правилно отношение към стопанина и семейството му. Ротвайлерът е твърде агресивен - напада както животни, така и хора. Правилната дресировка може да се извърши само от професионални кинолози.

Боксер

Правилно тренираният боксер никога няма да влезе в битка без нужда. Ако обаче попадне в неподходящи ръце и е възпитаван само с насилие, редовно ще проявява агресия. Ухапването на боксера обикновено причинява сериозни рани.

Повечето от агресивните кучета в света представляват отлични помощници, които служат на хората и държавата. Професионалните кинолози възпитават в тях най-добрите качества, използвайки по правилен начин естествената им агресивност. Само неправилно обучените кучета проявяват неконтролирана агресия, а до фатални случаи се стига главно поради безотговорност на стопаните.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес