Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрата храна, която съдейства за производството на колаген

12 октомври 2024, 18:30 часа

Когато става въпрос за здравословни зърнени храни, повечето хора веднага се сещат за овесени ядки и елда. Има обаче още една зърнена култура, която трябва да се консумира поне веднъж седмично, особено за жените.

Преди пет години японски учени проведоха експеримент върху мишки. Те поставят някои гризачи на оризова диета, а други на ечемичена. Изследването показа: Консумацията на ечемик удължава живота на лабораторните животни с приблизително четири седмици. Оказа се, че тази зърнена култура потиска повишаването на кръвната захар и намалява концентрацията на "лошия" холестерол.

Ечемикът съдържа аминокиселината лизин, която е необходима за синтеза на колаген, протеин, който формира основата на съединителната тъкан.

Още: Посочиха кой актьор е с най-красивото лице на света (СНИМКА)

Увеличаването на производството на колаген, от своя страна, подобрява еластичността на кожата и намалява образуването на бръчки.

Лизинът е пептид, който се използва широко в областта на грижата за кожата. Проучванията показват, че тази аминокиселина подобрява външния вид на кожата, насърчава зарастването на рани и регенерацията, а също така има значителни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

Според учени, перленият ечемик е богат на фибри, което помага за нормализиране на храносмилането, предотвратява запека и намалява нивата на холестерола в кръвта.

Това е особено важно за жените, тъй като стомашно-чревните проблеми и високият холестерол са често срещани.

Още: Закуска против стареене: Какво да ядем сутрин, за да изглеждаме с 10 години по-млади

В допълнение, перленият ечемик съдържа много витамини и минерали, включително витамини от група В, магнезий, фосфор, желязо и цинк.

 

Грешка при приготвянето на перлен ечемик, заради което той губи всичките си предимства

Много хора смятат, че перленият ечемик е „празна“ каша, която е лошо смилаема. За по-добро усвояване перленият ечемик трябва да се готви дълго време, до пълна готовност, за да стане нишестето по-достъпно за организма.

Още: 7 начина да придадете на лицето си свеж и отпочинал вид след безсънна нощ

Недовареният ечемик наистина може да причини стомашен дискомфорт. Правилно приготвената каша от перлен ечемик се смила лесно и се усвоява перфектно.

 

Кой е най-добрият начин за ядене на перлен ечемик?

Кашата може да се приготви с мляко, вода или да се добавят зеленчуци, гъби, месо или риба.

Няма строги препоръки, основното е да го консумирате като част от балансирана диета.

 

Продукти за млада кожа, които трябва да се добавят към диетата на жената

За да попълните нивата на колаген, обърнете внимание на източниците на колаген.

1. Животински продукти

·       Костни бульони — един от най-добрите източници на колаген.

·       Продължителното готвене на кости и съединителни тъкани освобождава колагенови протеини, които след това могат да се консумират в течна форма.

·       Меса, особено тези с високо съдържание на съединителна тъкан като говеждо, свинско и птиче.

·       Рибата и морските дарове, особено рибената кожа и ракообразните, също съдържат колаген.

 

2. Добавки

·       Колагенът на прах може да бъде получен от различни източници (хидролизиран колаген от говеждо, свинско или риба). Лесно се усвояват от организма.

·       Колагенови капсули и таблетки, но тяхната ефективност може да варира.

Растителните храни не съдържат колаген, но могат да стимулират синтеза на колаген. Например, храните, богати на витамини С, Е и А, както и на антиоксиданти, помагат на тялото да произвежда колаген. Такива продукти включват цитрусови плодове, горски плодове, билки, ядки и семена.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес