Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На кого е кръстена болница „Пирогов“? Уникален факт за човека, чието име носи, който ще ви остави без думи

18 август 2022, 17:00 часа

Най-голямата университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина, позната като „Пирогов“, разположена в столицата и приемаща едни от най-тежко болните пациенти, носи името на руски хирург, чиито паметник може да видите в двора на болницата. Болница „Пирогов“ е кръстена на Никола́й Ива́нович Пирого́в – руски хирург, роден и живял през далечния 19 век. Известен е като анатом, хирург, член-кореспондент на Руската академия на науките, един от основателите на научната хирургия. Пирогов създава и военната полева хирургия, факт, който не изненадва запознатите с живота и делото на Пирогов, с присъствието му на фронта по време на цели 3 войни. Притежава титлата „доктор на науките“ и е носител на редица престижни ордени и награди.

Защо спешна болница носи името на хирург?

Вероятно се чудите не само на кого е кръстена болница „Пирогов“, но и защо университетска многопрофилна спешна болница носи името на хирург, поставил началото на военната полева хирургия. Отговорът е простичък – военната полева хирургия на практика е поставила основите на спешната медицина, тъй като на фронта всичко се е случвало бързо и е била от ключово значение за спасение на живота спешната и бърза намеса на лекарите.

Знаете ли коя е най-голямата болница в България?

Животът на Пирогов

Руският хирург Никола́й Ива́нович Пирого́в, чието име носи болница „Пирогов“, се ражда през 1810 година в Москва в семейството на майор Иван Иванович Пирогов. Николай е 14-то дете на семейството. Благодарение на службата на баща си той израства сред интелигентни хора и лекари, което събужда у него желанието му да придобие професията. Уникален е фактът, който малцина знаят, че Пирогов записва медицина на крехката възраст от 14 години. През 1824 г., когато е едва 14-годишен, Пирогов е приет в Медицинския факултет на Московския университет след успешно положени изпити. Пирогов се дипломира изключително млад и съвсем очаквано завършва с отличие. Млад започва и първата си работа като хирург. По време на кариерата си е работил в Берлин, бил е професор в Медикохирургическата академия в Санкт Петербург, бил е лекар на фронта по време на три войни и създава първата за света клиника по хирургия. По време на Руско-турската освободителна война осъществява мащабна дейност и в България, като организира и контролира ефективността на извършваното лечение. Точният брой българи, оперирани и лекувани от него, не е известен, но цифрата е внушителна.

От кога болница „Пирогов“ носи името на руския хирург?

Всъщност болница „Пирогов“ е създадена през 1951 година, по подобие на други спешни болници в Русия в памет на Никола́й Ива́нович Пирого́в, след смъртта му и носи името му от самото си създаване. У нас в негова памет има и 26 обелиска, 3 ротонди, паметник в Скобелевия парк в Плевен и парк-музей „Николай Иванович Пирогов“ в плевенско.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес