Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какъв език говорят в Южна Америка - испански или португалски?

29 октомври 2022, 16:29 часа

На какъв език се говори в Южна Америка?

Девет различни езикови групи са признати за официални езици в Южна Америка: испански, португалски, английски, френски, аймара, кечуа, гуарани, креолски.

Испанският се говори от огромното мнозинство от всички жители на Южна Америка, което е повече от 400 000 000 от населението на континента.

Те са граждани на 18-те държави, които съставляват Хиспанидад. Това име е получено в резултат на испанската колонизация на такива страни в миналото.

В резултат на вековно испанско влияние една от последиците е разпространението на испанския език в цяла Южна Америка.

Знаете ли на какъв език говорят в Израел?

В резултат на това самият език започва да се променя под влиянието на местните диалекти, получавайки национални цветове. В някои страни испанският език е изключително различен от класическия си аналог.

Около 200 000 000 души живеят в Бразилия, те говорят само португалски. Ето защо, ако искате да стигнете до тази страна и да разберете местните, тогава трябва да се запишете на курс по португалски език.

Разбира се, подобно на испанския, португалският също има някои разлики от оригиналния португалски, който се говори в Европа. Разграничава два типа диалект. Те са север и юг.

Френският се счита за официален език в четири държави: Мартиника, Гвиана, Хаити, Гваделупа. Това се дължи на факта, че три от тези държави все още принадлежат на Франция.

Знаете ли на какъв език говорят в Австрия?

Там живеят около 10 000 000 души. Между другото, френският език е основата за появата на креолския език.

Английският се счита за роден за 5 000 000 души и е често срещан като официален език в Гвиана, Ямайка, Тринидад и Тобаго, както и в Белиз. Освен това около 1 000 000 жители на Пуерто Рико също говорят английски.

Южна Америка има голям брой индиански езици. Всяка година умират хора, които знаят тези диалекти.

Целта на държавите, които се намират в тази част на Америка, е да запазят своето културно и езиково наследство.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес