Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво може да се дължи лошият дъх в устата

02 януари 2022, 10:00 часа

Случва се човек да има лош дъх. Ако сте били стресирани от не толкова свежо усещане на среща, на интервю за работа или просто в разговор с приятели, не сте единствените. Проучванията показват, че 50 процента от възрастните са имали лош дъх.

Каква е причината да имаме лош дъх?

Има редица причини за появата на драконов дъх. Известно е, че редица причини са безобидни, но лошият дъх може да е и заради по-сериозен проблем.

Бактерии

Неприятен дъх се появява по всяко време благодарение на стотиците видове бактерии, причиняващи лош дъх, които естествено съществуват в устата ви. Устната ви кухина също действа като естествена оранжерия, която позволява на тези бактерии да растат. Когато ядете, бактериите се хранят с храната, останала в устата ви, и оставят отпадъчен продукт с неприятна миризма.

Сухота в устата

Усещане за пресъхнала уста? Тя може да не произвежда достатъчно слюнка. Слюнката е важна, защото работи денонощно, за да измие устата ви. Ако слюнката ви не  е достатъчно, кухината ви не се почиства особено добре , колкото би било нужно. Някои лекарства или просто от дишане през устата също е основание за настъпване на сухота в устата.

Болест на венците

Лошата миризма или постоянният лош вкус може да предупреждава за напреднало заболяване на венците, което се причинява от лепкава, причиняваща кухини бактерия, наречена плака.

Храна

Чесън, лук, кафе... Списъкът с храни, които оставят лоша миризма на устната кухина, е дълъг и това, което консумирате, въздейства на издишания въздух.

Пушенето и тютюн

И двете оцветяват зъбите ви и заради тях имате лош дъх. Също така ви излага на риск от редица здравословни проблеми. Тютюнът намалява възможността ви да усещате вкуса на храната и дразни тъканите на венците. Употребяващите тютюн са по-склонни да страдат от болести  на венците. Пушенето влияе и на обонянието ви, пушачите, затова може да не са наясно как мирише дъхът им.

Медицински състояния

Инфекциите в устата също са основание за поява на лош дъх. Въпреки това, ако вашият зъболекар е изключил други причини и ползвате четка и конец всеки ден, неприятният дъх може да е следствие от друг проблем, като състояние на синусите, стомашен рефлукс, диабет, чернодробно или бъбречно заболяване. В този случай посетете вашия доставчик на здравни услуги.

Използвайте поне два пъти дневно вода за уста, четка и паста за зъби. Така ще направите всичко, което зависи от вас за здравето на устната си кухина и за добрия си дъх, без да се намесва медицинско лице.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес