Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Благовещение: Какви традиции и обичаи имаме?

25 март 2024, 09:27 часа

Днес е един от най-светлите християнски празници - Благовещение. Вярва се, че на този ден пролетта настъпва вече окончателно.

Къмбаните на църквата възвестяват добрата вест за зачатието на младия Бог, а лястовицата дава знак, че зимата е преминала. Ако пристигне по-късно, ще дойдат студените дни. На 25 март мечките се събуждат от зимния си сън и слизат до реката за къпане, като водата след тях придобива лечебни свойства.

От своя призрачен дом в края на света, самодивите прекрачват прага към човешкия свят. Кукувиците, които обикновено мълчат през голяма част от годината, започват да кукат още от най-ранна утрин.

Този празник е последният от мартенската поредица от големи празници и е бил специален за поколения българи. Известен като Благовещение, Благовец или дори Половин Великден, той е свързан със строга забрана за работа. Според поверието, на този ден "дори птичките не плетат гнезда".

Вярва се, че на този ден прелетните птици се завръщат, кукувицата идва и носи добрата вест, че пролетта е настъпила. Според старата традиция всеки трябва да напусне дома си сит и с пари в кесията, така че ако кукувицата закука, през цялата година да бъде сит и богат. Когато чуят за първи път гласа на кукувицата, жените в Родопите завързват единия край на забрадките си, а след три дни го отвързват и проверят какво има в него. Ако открият зеленко или тревичка, това е добър знак, че ще бъдат здрави.

По време на празника, иманярите търсят скрити съкровища, докато пчеларите разкриват кошерите и позволяват на пчелите да събират мед. Вярва се, че дори най-силната отрова губи своята мощ в този ден.

На Благовещение не е добре да се спи дълго, за да не те засмуче кукувицата в леглото и да те хване болест. Вярва се, че на този ден всички рани заздравяват бързо, затова именно на Благовец момичетата си правят дупки за обици. Според народната традиция, пробиването на ушите на момиченцето е част от нейната трансформация постепенно в жена, която може да създаде семейство и да продължи рода.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес