Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митове, които трябва да знаете, ако инвестирате в сребро или злато

09 юни 2022, 16:00 часа

Среброто и златото са ценни бижута и запазват стойността си с течение на времето, дори стават по-търсени и скъпоценни. По този начин много от хората съхраняват богатство и инвестират в златото например. В днешно време обаче те добра алтернатива за инвестиция ли са? Ето какво е мнението на съветите кои са най-често срещаните митове и какво трябва да знаем:

Мит - Инвестицията в благородни метали е най-добрият вариант

Това е спорно и колебливо твърдение. Да, факт е, че благородните метали са ценни и запазват стойността си, но ако мислите да инвестирате в тях само за кратки срокове от по 1-2 години, то няма как да се радвате на приходи, а дори може и да загубите. 

Какво е инвестиционно злато?

Но в друго отношение трябва да сте спокойни - благородните метали като злато, сребро, платина, паладий винаги ще поддържат някаква положителна стойност, те никога няма да са равни на 0. Това означава, че имате определена сигурност по отношение на инвестициите си. 

Дори в нестабилни времена и кризи се наблюдава покачване на техните стойности, така че ако изпаднете в по-лошо положение, имате варианти.

Анализаторите и експертите обаче изпитват известни трудности що се касае до възвръщаемостта при благородните метали. Цените не зависят от нас и биват повлияни от търсенето и стойностите в световен мащаб. Определящите фактори не са никак малко и наблюдаваме ежедневно колебание в стойностите. 

Интересни факти за златото

Случвало се е преди няколко години - в периода между 2012 и 2015 година дори да наблюдаваме значително понижаване в стойностите на благородните метали, най-вече на среброто, чиято цена тогава беше наполовина на сегашната. Но ситуацията бе овладяна и неговата стойност отново започна да се повишава значително, така че тези, които са избрали тогава да инвестират средства в среброто, сега може да се радват на решението си. 

В заключение можем да кажем, че инвестициите в какъвто и да е благороден метал са много добър начин да съхраните вашето наследство или богатство, но когато имате намерения в дългосрочен план. Тук говорим за 10, 15 и повече години. Както вече споменахме, за краткотрайните инвестиции това не е добър вариант, защото ако отново настъпи понижаване на стойностите на тези метали, вие дори може да се окажете на загуба и част от спестяванията ви да си заминат. Мислете в перспектива и инвестирайте в дългосрочен план, тогава със сигурност ще сте удовлетворени от притежанията си. Интересувайте се, искайте съвети и разбира се, трябва и да поемете някакъв риск.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес