Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любопитни и забавни факти за мъжките бради

15 май 2022, 13:30 часа

От незапомнени времена брадата е била знак за мъжественост, придавайки на мъжете известен чар и бруталност. За някои дами това донякъде е привлекателно, а други се отвращават от окосмяването по лицето на мъжете. В интерес на истината, може и да звучи странно: но брадата е натоварена повече с прагматични, отколкото с естетически функции.

1. Брадата има своя терминология. Процесът на отглеждане на брада (както и на мустаци и бакенбарди) има свое име - погонотрофия. Произлиза от думата „погон“ („брада") и буквално се превежда от гръцки като „хранене на брадата". Науката, която изучава мъжкото окосмяване по лицето се нарича погонология, специалистът в тази област е погонолог, а процедурата по поддържането - погонотомия (подрязване). Ненормалният растеж на брадата се нарича погониаза.

2. Най-привлекателната брада. Изследванията показват, че най-привлекателна за представителките на красивата половина на човечеството е 5-дневно, максимум 10-дневно брадясване. По-дълготрайна липса на бръснене прави външния вид на мъжете да изглежда занемарен. За по-голяма привлекателност е необходимо 10-дневната „четина“ да се сресва, а на следващия ден да се подстриже леко.

3. Брадата има своите шампиони. Абсолютният рекордьор за най-дълга брада (повече от 5 м) е жителят на Норвегия Ханс Лангсет. Рекордът е поставен през 20-те години на ХХ век. Прието е почти всички мъже, независимо от религиозните възгледи, да подстригват и подравняват брадите си поне от време на време. Ако това не се направи, на теория брадата може да достигне над 8 метра дължина - но в реалния живот рядко надвишава 1.5 метра.

4. Брадата избавя от болести. Отношението към мъжкото окосмяване по лицето може да е различно - но това не отменя факта, че спасява тялото от болести. Във въздуха има много дразнители, които причиняват алергии, а брадата действа като своеобразен филтър, който не им позволява да попаднат в кожата, лигавицата на устната и носната кухина, както и в органите на дихателната система.

5. Древните египтяни са имали специален статут за брадата. В Древен Египет брадата била привилегия изключително на висшата класа. Не само се отглеждала грижливо, но я боядисвали с къна, в нея вплитали златни нишки. Фараоните били длъжни да носят специални метални бради, които се прикрепвали към главата с шнурове. Това се отнасяло дори за цариците – както се вижда на портретите на царица Хатшепсут, където е изобразена с „фараонска“ брада.

6. Брадата спасява кожата. За мъжете, които мразят своите лунички, белези, бенки и други знаци по лицата си, най-лесният начин да ги скрият е да си пуснат брада. Освен това растителността предпазва лицето от 95% от слънчевата радиация, като по този начин спасява от рак на кожата и забавя процеса на стареене.

7. Брадата придава индивидуалност на мъжа. Мустаците и бакенбардите се считат за част от брадата, тъй като са в една и съща област на лицето с нея – те подсилват впечатлението за изявена индивидуалност на мъжа. А иначе, приблизително 75% от представителите на силния пол се бръснат всеки ден, като правят от 100 до 600 движения. Средностатистическият мъж се бръсне между 900 и 3000 пъти през живота си.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рекорд в Гинес - вижте жената с най-дълга брада в света (ВИДЕО)

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес