Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куц петък: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

22 март 2024, 05:50 часа

Тодоровден през 2024г. се пада на 23 март. Това е един от големите български празници, познат още като Тудоровска неделя, Булкина неделя, Черна неделя или Конски Великден. В българския народен календар първата седмица от Великденските пости е наречена Тодорова неделя. Названието идва от Тодоровден, който се отбелязва в събота.

Още: Великденски пости 2024 г., ето какво трябва да знаем

В народните представи Свети Тодор е конник. Широко семантично значение носи белият цвят, който освен че характеризира коня, понякога се използва като характеристика и на самия светец – "Свети Тудур излиза от гробището като таласъм в бели дрехи", "С бялата аба Тодор" (макар че вторият фразеологизъм служи за означение на някого, за когото са дадени ограничени сведения, недостатъчни за неговото разпознаване, връзката с отвъдното и непознатото е запазена).Често в народните вярвания и чумата язди на бял кон, а тя е метафоричен образ на смъртта. В митологичен план белият цвят се свързва с представите за отвъдния свят на мъртвите и прадедите.

Тези митични и свръхестествени същества обикновено излизат сред хората единствено през Тодоровата седмица. Някои от вярванията, свързани с празника, изразяват народната мъдрост относно времето и предстоящите в природата промени, свързани с идващата пролет.

Още: Кога е Благовещение през 2024 година?

Шеметен или Куц петък

Най-опасният ден от Тодоровата седмицата, петият - Черен петък. Той е известен още и като Шамотен петък или Шеметен петък. Вярва се, че е предводител на дванадесет лоши петъци в годината. На този ден не се работи, за да не се разболява човек през годината и да се предпази реколтата от гръм, градушка и буря. Традицията повелява на този ден жените да не се мият, да не решат косата си и да не работят с вретено.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес