Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко зъба имат кучетата

12 май 2023, 08:45 часа

От ловни и служебни кучета в повечето случаи, според стандарта на породата, се изисква наличието на всички зъби. Представители на породи, за които това изискване не е посочено в стандарта, също се подлагат на преглед на захапка. Несъответствието между породните изисквания и явните отклонения в броя и разположението на зъбите, дори при декоративните породи, се считат за съществен недостатък.

Липсващи, непоникнали, неправилно разположени зъби, както и млечни зъби, които не са паднали след пробива на кътниците, не само намаляват изложбения потенциал на кучето, но могат да допринесат и за различни дентални проблеми.

Структурата на зъбите на кучето

Кучешките зъби имат структура, типична за месоядните. В устната им кухина се забелязват три вида зъби, различаващи се по формата на короната и изпълняваната функция:

1. Резци - малки зъби с остър режещ ръб, предназначени за улавяне и отхапване на храна. На режещия ръб на короната на резеца на горната челюст след избиване има три туберкули и две - при резците на долната челюст. С възрастта те постепенно се изтриват. Резците са с един корен и са разположени пред челюстите, между кучешките зъби. Резците, разположени на една и съща челюст, се наричат: куки (два централни зъба), средни (разположени извън куките) и ръбове (разположени до зъбите). Техният размер значително се увеличава в посока от центъра на челюстта към зъбите. Резците на горната и долната челюст също се различават по размер: зъбите, разположени на долната челюст, обикновено са по-малки.

2. Кучешки зъби - дълги заострени зъби, предназначени за удряне и здраво задържане на плячка. Кучешките корони са с форма на тесен конус и леко извити назад. Единичният кучешки корен е значително по-дълъг от короната. Между ръбовете и кучешките зъби на горната челюст, както и между кучешките зъби и първите премолари на долната челюст, има диастеми - празнини, които осигуряват надеждно затваряне на челюстите.

3. Предкътници и кътници - големи зъби с корони с широка основа, разположени зад кучешките зъби. Най-големите от тях са т. нар. карнасийни зъби - четвъртите предкътници на горната челюст и първите кътници на долната. Тези зъби понасят най-голямо натоварване, когато челюстите на кучето са стиснати. Премоларите с остри режещи ръбове се използват за отхапване на храна, а кътниците с плоска туберкулозна повърхност се използват за разцепването й.

Редът от зъби, разположени на всяка челюст, се нарича зъбна аркада.

В зависимост от структурните характеристики на черепа на кучетата, формата на зъбните аркади в тях може да има разлики, които са особено ясно видими при изследване на резците и кучешките зъби:

· при кучета със средна дължина на муцуната, широка зъбна аркада и платформа на резеца във формата на полумесец;

· при кучета с удължена муцуна, овално-удължена зъбна аркада и увеличени разстояния между премолари и молари;

·  при кучета с късо лице зъбната аркада не е дълга и широка, инцизалната платформа е сплескана, пролуките между резците могат да бъдат увеличени.

Колко зъба имат кучетата

Кучетата, както повечето съвременни бозайници, имат два комплекта зъби: временни (млечни) и постоянни (кътници).

При кученцата от средни и големи породи първите временни зъби пробиват на възраст 20-30 дни. Първо се появяват кучешките зъби, след това резците и накрая предкътниците. До 6-8 седмица от живота кученцето, като правило, има пълен набор от млечни зъби, а след 14 седмици от живота им започва замяната им с постоянни зъби.

За кучета, чиято структура на черепа е близка до тази на техния див прародител, 42 зъба се считат за нормални. Промяната на количеството в посока на намаляване и увеличаване е нежелателна. Въпреки това, за някои средно големи породи с къси или тесни челюсти, както и малки кучета с размери на играчка, 36-40 зъба могат да се считат за нормални.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес