Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко тежи 1 кубик пясък?

10 август 2023, 13:22 часа

В месецът на отпуските, ваканцията и ремонтите у дома сред най-търсената информация в онлайн пространството е свързаната с теглото на различните строителни материали. Причините теглото да е от ключово значение са комплексни – за да изчислим колко материал ще ни е нужен, да направим преценка колко би струвала доставката, да обмислим възможно ли е да поберем необходимото ни количество в личния автомобил, както и ще ни трябват ли помощници за товарене и разтоварване на закупените материали за ремонта.

Потребителите живо се вълнуват колко тежат различните строителни материали в сезона на ремонтите, като според търсачката сред най-често търсените параметри е теглото на пясъка. Колко тежи 1 кубик пясък е въпрос, вълнуващ всеки втори, заел се с дребен ремонт в дома, тъй като пясъкът е неотменна част от забъркването на бетон – един от най-често използваните материали за строителството и ремонта.

Останете с нас и разберете, дори да не планирате ремонт. Винаги е от полза да разширите кръгозора си и да натрупате знания по подобни теми, дори да ги използвате само за обща култура, без да планирате да запретнете лично ръкави и да ремонтирате дома си.

Колко тежи 1 кубик пясък?

Колко тежи квадратен метър от избрания от вас гранитогрес? А торба цимент? А колко тежи 1 кубик пясък? На повечето подобни въпроси може да намерите отговора в строителните форуми, както и в сайтове за онлайн покупка на строителни материали. Честа практика е посочването на теглото на квадратен метър или кубик, или пакет, за да може да прецените устройва ли ви доставката, чиято цена зависи от килограмите, както и ще се справите ли с пренасянето на новите придобивки за дома ви.

Когато говорим за пясък и колко тежи 1 кубик пясък, ясно е, че не бихте могли да си го натоварите сами или да го поберете в личния си автомобил, следователно отговорът на въпроса е важен поради редица други причини – това е един от най-употребяваните строителни материали с широко приложение, при който знанията относно теглото помагат за изчисляване на нужното количество, което следва да бъде закупено за конкретните строителни цели.

Влиянието на строителните материали върху климата и околната среда

Качество на получения с пясъка бетон също зависи пряко от правилните изчисления. При погрешно изчисление на теглото на кубик пясък са възможни следните проблеми:

  • намалена здравина на бетона и всички, свързани с това, негативни последствия и рискове,
  • затруднения при втвърдяването на бетона,
  • загуба на адхезивни свойства,
  • неправилна консистенция на бетона,
  • закупуване на твърде малко количество или напротив – прекомерно презапасяване и трудности да откриете място за съхраняване на пясъка, който не ви е необходим.

Индикаторът, отразяващ в един кубик колко килограма пясък се съдържат, се нарича специфично тегло. Специфичното тегло обаче не е фиксирано, тъй като зависи от редица фактори. Вижте кои са по-съществените фактори, които оказват влияние на теглото на кубик пясък.

От какво зависи специфичното тегло?

Специфичното тегло е в пряка зависимост от редица фактори, сред които са:

  • Влажност на пясъка. Съвсем естествено е по-влажният пясък да тежи повече от сухия.
  • Размер на фракциите. Този критерий е важен, тъй като оказва ключово влияние, заедно с класа на материала, и върху цената на кубик пясък.
  • Зърнен състав.
  • Процент на уплътняване. Пясъкът е насипен материал, чието ниво на плътност зависи от въздушните пространства, образуващи се между твърдите частици. Колкото по-големи и повече са тези пространства, толкова по-ниско е теглото, защото и уплътняването е по-малко.
  • Място на добив. Отговорът на въпроса колко тежи 1 кубик пясък е различен и в зависимост от това дали строителният материал е добит от кариера, река или море. Оказва се, че речният и морският пясък тежат приблизително еднакво, но този, добит от кариера, има по-ниско тегло – около 1500 килограма на кубик срещу 1620-1630 килограма на кубик, когато говорим за речен или морски. Вероятно сред най-простичките обяснения за тази разлика е влажността на пясъка, добит от водни басейни, независимо дали са морета, или реки.

Именно поради тези посочени разлики във факторите, които определят теглото на кубик пясък, то е различно. И все пак искате ли да знаете колко тежи 1 кубик пясък?

Ако говорим за сух и уплътнен пясък, теглото ще е около 1700 килограма за кубик срещу тегло от 1440 килограма за кубик, ако пясъкът е сух, но не уплътнен, а рохкав. Най-стандартният пясък, който се използва в строителството, е с тегло от 1550 до 1700 килограма за кубик, когато е сух, а мокрят достига 1920 килограма на кубик.

Трудно ви е да предвидите всички фактори и да изчислите всичко това? Не се притеснявайте, попитайте доставчика си. Той ще може да ви даде точна информация относно теглото на превозвания от него кубик пясък.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес