Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко литра е един галон вода?

23 ноември 2023, 07:35 часа

Името на британската имперска единица за измерване на обем на течности – галон – произлиза от френската дума galun, galon. Ако считате обаче, че с тази мярка се измерват само течности – грешите. Макар да е по-рядко, тя е използвана и за измерване на обема на твърди тела. Галон е английска мярка за вместимост на течности и зърнени храни, като във САЩ 1 галон е равен на 4,405 кг за насипни вещества.

А колко литра е един галон вода? Можем лесно да се объркаме, тъй като днес наричаме и самите съдове с думата галон. Така например поръчваме един галон вода за машината в офиса и получаваме огромно шише с вместимост според изискванията ни – 10, 15 и повече литри. Когато говорим за единицата за измерване на обема на течности галон обаче, тя не е нито 10-20-литровия съд с разхлаждаща минерална вода, нито е равна на тези литри. Често ще видите да се предлага „галон с 10 литра минерална вода“, „галон с 15 литра минерална вода“ и т.н. Имайте предвид, че с галон в тези случаи се назовава самият съд за течности и не очаквайте на 3.8 литра, на които е равен един галон като мярка.

Още: Колко тежи 1 литър прясно мляко?

Колко литра е един галон вода?

Въпросът колко литра е един галон вода не може да бъде отговорен еднозначно, без да се има предвид дали визираме имперски галон или американски галон. Първият е (imperial gallon) равен точно на 4,546 09 литра, а вторият – на 3,785 411 784 литра, които нека закръглим на 3.8 литра.

Друга мярка за обем на течности, която е и по-разпространената, популярна и използвана у нас, е литри. Обикновено в търговската мрежа течностите се продават в съдове, на които е изписан обемът им в литри, докато галон се използва се най-вече като стандартна мярка за големи контейнери с течни продукти като мляко, бензин и вода в Съединените щати.

Думата галон има и друго значение – лъскав ширит за украса на униформено облекло, но това е въпрос на съвсем друга тема, която не засягаме в момента.

Колко литра е един кубик вода?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес