Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без повече развалени ябълки - ето как да ги съхраним през зимата

05 октомври 2024, 10:00 часа

За успешното съхранение на ябълките през зимата, най-важната стъпка е да изберем здрави плодове. Ябълките, които ще се съхраняват дълго време, трябва да са без наранявания и с дръжки, тъй като това предотвратява бързото им разваляне. Ябълките без наранявания са по-малко податливи на гниене, а дръжките допълнително ги защитават от загуба на влага.

Подходящо място за съхранение на ябълки

Идеалното място за съхранение на ябълки е тъмно и хладно, с достатъчно висока влажност. Килер с прозорец, който може да се проветрява редовно, е отличен вариант. Важно е да се избягва директна слънчева светлина, защото тя ускорява процеса на разваляне.

Този продукт никога не трябва да се съхранява в хладилник, но всички правят тази грешка

Ябълките трябва да бъдат подредени в касетки или щайги с гнезда за плодове, за да се избегне натрупването на влага и гниенето им. Можете да покриете дъното на касетките с картон и да поставяте по един картонен лист между всеки ред ябълки, ако щайгата е по-висока.

Редовни проверки за разваляне

Редовната проверка на съхраняваните ябълки е ключова за предотвратяване на разваляне. Дори и една загнила ябълка може бързо да зарази околните плодове, затова е важно всяка седмица да инспектирате ябълките и да отстранявате тези, които започват да гният. Този прост навик ще ви помогне да избегнете загубата на големи количества плодове.

Предотвратяване на изсъхването

За да се предотврати изсъхването на ябълките, касетките могат да бъдат покрити с прозрачно фолио с малки дупки за вентилация. Това ще задържи необходимата влага, без да създава условия за плесен и гниене.

Как се съхраняват нещата у дома в различните страни по света?

Ако не разполагате с мазе или килер, можете да съхранявате ябълките в малки торбички от по около половин килограм. Направете странични разрези по торбичките за вентилация и ги съхранявайте на най-прохладното място в дома ви – например на терасата, далеч от пряка слънчева светлина, или на долния рафт в хладилника.

С малко усилия и правилно съхранение можете да се радвате на свежи и вкусни ябълки през цялата зима. Ключът към успеха е да избирате здрави плодове, да ги съхранявате на подходящо място и да извършвате редовни проверки. Така ще избегнете развалени ябълки и ще се наслаждавате на техните ползи дори и в най-студените месеци.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес