Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви опасности крият познатие ни пълнежи за възглавници?

05 октомври 2024, 13:00 часа

Някои материали за пълнеж на възглавници могат да се превърнат в развъдник на паразити. Какви пълнители могат да бъдат опасни и как правилно да се грижим за продукта?

При избора на възглавница за сън е важно да се вземат предвид много параметри: подходящ размер и дебелина, ортопедични свойства и, разбира се, материалите, от които е изработена. Пълнителят е важен, тъй като влияе не само на качеството на съня, но и на здравето. Ето как различните видове възглавници могат да бъдат опасни.

 

Още: Как да перете, изплаквате и сушите правилно възглавниците, за да са свежи?

Пух и пера

Един от най-разпространените пълнежи за възглавници е перото в комбинация с пух. Той е мек, удобен и издръжлив. Но е важно да запомните, че възглавниците с пера изискват внимателна грижа.

Перата и пухът, подобно на други естествени материали, абсорбират и задържат много добре влагата, а също така абсорбират прах и микрочастици от нашата кожа. В резултат на това възглавницата може да се превърне в идеално място за развитие на различни гъбички и акари, които причиняват алергични реакции и кожни проблеми.

 

Още: Ето какъв е правилният начин да почистите възглавниците

Вълна и коприна

Трябва да внимавате с възглавниците от естествена вълна и коприна. Тези материали дишат добре и абсорбират други секрети от кожата. Следователно, те също често приютяват акари и гъбички. Ето защо хората с тенденция към алергии и още повече към астма трябва да разгледат по-отблизо други опции за пълнители.

 

Синтетика

Още: Табу в леглото: Защо не можете да спите на две възглавници?

Друг вариант за пълнеж на възглавниците са синтетичните материали. Те в по-малка степен натрупват прах и по-слабо абсорбират влагата. Освен това се поддържат много лесно чисти с редовно пране. Този аксесоар за спане може да е по-малко удобен, но ще помогне да се избегнат проблеми с вредители и патогени.

 

Каквато и възглавница да изберете, важно е правилно да се грижите за продукта. Възглавниците с естествен пълнеж трябва редовно да се почистват, сушат на чист въздух и да се проветряват. И ако използвате специални защитни калъфи, това ще удължи живота на продукта и ще намали броя на алергените.

Трябва да сте наясно колко често трябва да сменяте спалното бельо. Честотата на пране зависи от индивидуалните характеристики на човека, наличието на животни в къщата и сезона.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес