Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често трябва да мием колата през зимата

09 декември 2020, 09:07 часа

Широко разпространено е мнението, че през зимата няма смисъл да миете колата си, тъй като резултатът ще е на лице най-много 30 минути след излизане от автомивката. Но истината е, че дори в мразовито и снежно време, колата трябва да се мие. Особено, ако живеете в голям град.

При снеговалеж пътната настилка се обработва с реагент. Кишата е само "бонус", който се прикрепва към предното стъкло, бронята, фаровете и всички останали части на автомобила.

В такъв случай измиването на колата не е свързано с естетическо удоволствие, а е просто необходимост.

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ФАРОВЕТЕ НА КОЛАТА ОТ КИШАТА

Миенето на автомобила през студения сезон е необходимо и важно занимание. То има значение за предпазване на каросерията, боята и като цяло всички части на колата от разрушителното действие на реагентите. В лошото време те проникват във всички пукнатини и отвори. Натрупват се най-вече в арките и под колата.

Защо реагентите имат разрушителен ефект върху автомобила?

Съвременните реагенти не са просто смес от сол и пясък. Те съдържат огромно количество активни вещества, които не замръзват дори при температура от минус 15 градуса. Следователно, натрупвайки се върху различни части на колата, те продължават да „работят“, създавайки идеални условия за последваща корозия.

Единственият начин да се елиминират наслоените реагенти и да се предотврати разрушителното им въздействие е чрез измиване на колата.

Въпросът, който всички шофьори си задават, е колко често е необходимо да се мие колата през зимата.

При наличието единствено на слана не е нужно да миете автомобила си. Това важи и при слънчево време. Но през декември и януари, когато има киша, е наложително да миете често колата си.

Честотата на мокрото почистване на автомобила зависи от интензивността на използването му.

Ако ежедневно използвате колата си, препоръчително е да я миете два пъти седмично. Но ако я ползвате по-рядко, достатъчно е само веднъж в седмицата да посещавате автомивката.

По принцип можете да измиете колата си и когато забележите, че е мръсна.

Средно за около 10 дни колата става толкова мръсна, че е задължително да се измие, независимо от времето навън.

И така, трябва ли да мием колата си през зимата? Отговорът на този въпрос е категорично "Да".

Задължително е да го правите често не заради естетическата страна на въпроса, а главно заради практическата необходимост - предпазване на колата от корозия.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес