Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е първата кралица на Великобритания?

28 октомври 2024, 20:20 часа

Историята на британската монархия е пълна с впечатляващи личности, но първата кралица на обединена Великобритания често остава в сянка. Това не е Елизабет I, която управлява Англия и Ирландия, нито пък Виктория, която символизира викторианската епоха. Първата кралица на Великобритания, след обединението на Англия и Шотландия през 1707 г., е Анна Стюарт – кралица, чието управление оставя важни следи върху историята.

От принцеса до кралица

Анна Стюарт се ражда в семейство, разделено от религиозни конфликти. Баща ѝ, Джеймс II, е католик, което го прави непопулярен в протестантска Англия. Анна обаче избира протестантството – решение, което има решаващо значение за нейния път към трона. През 1702 г., след смъртта на сестра си Мария II и зет си Уилям III, Анна се възкачва на трона на Англия, Шотландия и Ирландия. По време на нейното управление се полагат основите на обединението между Англия и Шотландия – единство, което ще промени британската история.

Кои държави влизат в състава на Обединеното кралство

Обединение и рождение на Великобритания

Анна става монарх на обединена Великобритания на 1 май 1707 г., когато влиза в сила Актът за уния. С този акт Англия и Шотландия се обединяват в едно кралство с единен парламент и общо управление. По този начин Анна не просто става първата кралица на новото обединено кралство, но и символ на политическо единство и стабилност. Въпреки личните си трагедии – Анна има 17 бременности, но нито едно от децата й не доживява до зряла възраст – тя успява да устои на политически и религиозни предизвикателства, за да запази целостта на нацията.

Началото на двупартийната система

По време на управлението на Анна се оформя политическа система, която ще оформи британската политика за векове напред. Двете основни политически сили – виги и тори – изкристализират като партии с различни виждания за управлението. Тези партийни групи не само определят политическите дебати по време на нейното управление, но и поставят основите на двупартийната система, която е ключова за британската демокрация и до днес.

Кралица Виктория – жената, дала име на епоха

Какво остава след нея?

Анна Стюарт умира през 1714 г., но не оставя наследник, което слага край на династията Стюарт. Тронът преминава към Хановерската династия с възкачването на Джордж I. Въпреки краткото си управление, Анна оставя значимо наследство – тя не само е първата кралица на обединена Великобритания, но и монархът, под чието ръководство се оформя модерната британска държава.

Макар че често остава в сянката на известни кралици като Елизабет I и Виктория, Анна Стюарт е първата кралица на обединена Великобритания – държава, която ще се превърне в глобална сила. Нейното управление символизира началото на едно обединение, което променя хода на британската история.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес