Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой карфиол е по-полезен – суров или сготвен? Ето отговора

02 ноември 2021, 13:46 часа

Карфиолът присъства почти на всяка трапеза през есенно-зимния сезон. Всички го обичаме, особено в рецептите за туршии. Но знаем ли всичките му полезни свойства и как да извлечем максимума от тях – чрез консумацията на пресен или сготвен? Нека днес си разясним тези въпроси:

Карфиолът е от семейство Кръстоцветни и е беден на калории и въглеидрати, което го прави чудесен за добавка към диетата ни. Той замества все повече продукти в редица здравословни рецепти – съществуват такива за пица с тесто от карфиол, заместител е на ориза и т.н. Друг бонус е, че не съдържа глутен.

Обаче няма окончателен отговор на въпроса как да извлечем възможно най-много ползи от него, тъй като и преработеният, и суровият карфиол имат различни ползи за организма. Ще видим плюсовете и на двата вида:

Кои са предимствата на суровия карфиол?

Суровият карфиол съдържа значително количество полезни витамини и минерали, които при термична обработка се изпаряват.

Той е много богат и на фибри, но въздействието им върху стомашно-чревния тракт в сурово състояние може да повлияят негативно на по-чувствителните стомаси. Възможни са последици като подуване, болка, дискомфорт, газове и др. Ако наблюдавате някой от тези симптоми след консумация на суров карфиол, по-добре занапред залагайте на сготвен. Термичната преработка повлиява на фибрите и ги прави по-лесни за храносмилане.

Ако пък предпочитате да го хапвате суров, за да избегнете дискомфорта, раздробявайте зеленчука на възможно най-ситни парченца, като по този начин ще улесните работата на храносмилателната система и ще редуцирате негативните ефекти. Хапвайте го и в по-малки количества.

Кои са предимствата на сготвения карфиол?

Както вече установихме, понякога суровите зеленчуци могат да не бъдат толкова полезни и безвредни, колкото ни се иска. Затова на помощ идват домашно преработените. Те също имат своите ползи и плюсове за организма. Конкретно карфиолът при термична обработка се насища с веществото индиол, което има силни противоракови свойства. Това органично съединение наблюдаваме и при готвенето на останалите зеленчуци от семейство Кръстоцветни.

Ако хапвате редовно карфиол, ще си набавяте редица полезни вещества за правилното функциониране на храносмилателната система и организма като цяло. Всичките форми и варианти на зеленчука ни носят различни ползи, което ни позволява да разнообразяваме постоянно.

Разбира се, избягвайте пърженото и прекаленото подправяне със сол. Добавяйте и други полезни зеленчуци и плодове към вашите диети и рецепти и ще осъзнаете, че здравословното хранене също може да бъде вкусно, освен полезно. За добро здраве и красива фигура е необходимо да наблегнем предимно на зеленчуците – както пресни, така и преработени.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес