Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е първият програмист в света?

03 май 2022, 18:00 часа

Търсейки отговора на въпроса кой е първият програмист в света, в главите ни се въртяха няколко мъжки имена. С невероятно учудване открихме, че първият програмист в света е жена. Свикнали да възприемаме съвременната професия на програмиста основно като мъжка професия, последното, което предполагахме, е че отговорът на въпроса кой е първият програмист в света е Ада Лъвлейс. В далечната 1840 година Левлейс пише алгоритъм за изчисление чрез аналитична машина. Трудът ѝ по-късно е приет и признат за най-старата компютърна програма в света, а Ада – за първия програмист в световен мащаб. 

Коя е Ада Левлейс?

Разбирайки, че отговорът на въпроса кой е първият програмист в света, е Ада Левлейс, вероятно сте още по-любопитни да разберете повече за историята и живота ѝ. Ада е родена  през 1815 година във Великобритания в семейство на поета Лорд Байрон. И макар да се е подвизавала като писател, не можем да кажем, че поема пътя на баща си, тъй като по-скоро е известна като математик и програмист. Може би това, че не се занимава с поезия е свързано с факта, че семейството ѝ се развежда, когато е на годинка, и тя никога не успява да опознае и да живее с баща си, да вземе пример от него и да върви по стъпките му. Отгледана от майка си, Ада завършва математика и остава в историята като математик и програмис. За израстването ѝ в сферата на математиката значима роля изиграват учителите ѝ, сред които е и първият професор по математика на Лондонския университет – Огъстъс де Морган. Ада е ученичка и на редица други известни учени и математици, които са преподавали частни уроци на момичето, принудено да остане вкъщи за повече от година след едра шарка и свързана с нея парализа.

5 мита, които спират хората да се развиват като програмисти

Едва 17-годишна Ада се сприятелява с един от най-значимите и успешни учени на нейното време – Чарлз Бабидж, човекът, наречен баща на компютрите. Благодарение на това приятелство, изиграло значима роля в живота на младата дама, Ада съумява да види „Аналитичната машина на Бабидж“, преди да бъде завършена. Проектът е неуспешен, но двамата започват работа по нов по-амбициозен – изчислителна машина, която трябва да позволява на програмиста да пише програмен код. Те създават алгоритмичен процесор, който днес е в основата на модерните процесори за извършване на основни алгометрични и побитови операции. Алгоритъм за изчисляване числото на Бернули е известен като първата публикувана някога компютърна програма, а неговият автор, както се досещате, е не някой друг, а именно Ада Левлейс.

За своя изключително кратък живот Ада почива от рак едва на 36 години, тя успява да постигне много и е известна като изключителен математик, притежаващ вроден талант, математик, работещ с най-известните за времето си учени. Името ѝ остава в историята като отговор на въпроса кой е първият програмист в света, отговор, будещ учудване и възхищение и днес. Нейното име носи езикът за програмиране ADA, създаден по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ, а Британското компютърно общество учредява медал на името ѝ през 1998 година, който се дава за особени заслуги в областта. Лавлейс успява не само да прозре полезността на машината за математически изчисления, но и да предвиди, че компютрите ще бъдат неразделна част от нашия живот и бъдещето, нещо, което предопределя успеха ѝ.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес