Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е измислил цигарите?

24 март 2022, 11:30 часа

Цигарите са тютюневи изделия за пушене, представени под формата на хартиен ръкав. В тях се съдържа тютюн. Такива продукти се предлагат с или без филтър. Много хора се интересуват от факти, като например: кой конкретно е изобретил цигарите. Точно с това ще ви запознаем сега.

Кой и кога е създал цигарите

За първи път продуктите, наподобяващи цигари, започват да се правят от американски индианци. Те започнали да увиват тютюн в царевични листа или тръстика. Това станало през далечната 1492 г., когато Колумб се срещнал с първия пушещ индианец.

В Европа цигарите се появяват, след Кримската война от 1853-1856 г. Войниците от турската и руската армия увивали тютюна в парчета хартиени снаряди от барута или вестници. Впоследствие този навик е възприет от британците и французите. След това стартира масовото производство в Англия.

Бързото разпространение на такива стоки настъпва в Съединените щати в края на 80-те години на 19 век. През този период Бонсак изобретява машина за направата им. В същото време започва да се използва тютюн от леки сортове. Нямали филтър. Продуктите бързо станали популярни. 

Първите продукти с азбестов филтър се появили в САЩ. Там те били пуснати от известната и в наши дни марка Kent. Тогава, благодарение на конкуренцията се появили съвременните филтри. По-късно били създадени и продукти с ментол.

По време на Втората световна война продажбите на цигари остават на най-високо ниво. Така тютюневите компании започнали да ги изпращат безплатно на войниците. По този начин след войната имали вече изключително много редовни клиенти.

Наистина ли електронните цигари са по-малко опасни?

Появата на кутията за цигари

Когато се появил този продукт станал реалност и проблемът с неговото съхранение и опаковка. Тютюнът се продавал в торбички, а пурите в специални дървени кутии. За цигарите обаче първата опаковка не била много удобна, а втората твърде скъпа. В резултат на това се наложило използването на първите меки опаковки. Обвивките им указвали марката и количеството.

Малко по-късно е използвано и фолио. Опаковката им обаче останала все така ненадеждна. Ето защо в средата на ХХ век меките опаковки били заменени от по-издръжливи картонени опаковки. От този период насетне, те остават почти непроменени.

История на филтрите

За съвременните пушачи е трудно да си представят цигари без филтър. Това обаче невинаги е било така. Този елемент е изобретен едва през 1925 г. Основната цел на филтъра била да пази фрагментите от нарязан тютюн да попадне в устата. Първоначално се използвала хартия, която се продавала отделно. Само 10 години по-късно фабриките успели да произведат ​​продукти с филтър.

От създаването си и през различното време на своето съществуване този елемент е претърпял много промени.

През 50-те години на ХХ век тютюневите компании започват да работят за подобряване на цигарения дим. Това довело до разработването на филтри от ацетатни влакна.

Въглеродните филтри били следващата стъпка във филтрирането на тютюневия дим. Благодарение на външния им вид станало възможно да се премахне тръпчивият вкус.

Още по-ново изобретение бил филтърният мундщук. Дизайнът му имал специална вдлъбнатина, която позволява на дима да се комбинира с въздуха.

Първите марки

През 1847 г. се появявала известната днес компания Philip Morris. Тя предлагала ръчно свити турски цигари. През 1902 г. отворила клон в Ню Йорк и представила на пазара цигарите Marlboro. Те станали много известни. През 1913 г. RJ Reynolds започва да произвежда цигари Camel.

През 20-те години от миналия век модерно било вече и жените да пушат. В 1939 г. American Tobacco Company представя новата марка на пазара - Pall Mall. Благодарение на това, тя се превръща в най-голямата американска компания. В същото време Reynolds представя нова марка цигари с филтър Winston.

10 хитри начина, с които може да откажете цигарите

Разпространение на цигари по целия свят

По време на Кримската война войниците си правели цигари. За целта те изсипвали тютюн в картонени тръби от барут. Този трик е заимстван от британските войници. През 1854 г. Филип Морис започва да произвежда цигари в Англия, а през 1864 г. се появява първата фабрика за производство на американски цигари.

В Съединените щати използвали отпадъци от производството на други тютюневи изделия. Така например прилагали характерният за нова време тютюн за дъвчене.

Цигарите скоро задминали пурите по обем

Те придобили голяма популярност по време на войната. Първата цигара е донесена в Русия от Холандия по време на управлението на Екатерина. Дори самата императрица не била противник на пушенето.

Кампаниите срещу тютюнопушенето започват едва през 60-те години на миналия век. Всички опити за отвикване на пушачите от зависимостта се оказали неуспешни. Въпреки усилията на лекарите цигарите все още се произвеждат в много страни по света и до днес.

В наши дни има много забрани, които не позволяват пушенето на обществени места и на работното място. Такива продукти е забранено да се рекламират по телевизията.

Как да премахнете миризмата от цигари

Въздействие върху здравето

Световната здравна организация твърди, че тютюнопушенето убива до 50% от хората, които го практикуват. Хроничното пушене води до силно пристрастяване и се отразява негативно на здравето на пушача.

Тази зависимост провокира изразени промени във вътрешните органи. Води до увреждане на дихателните органи, храносмилателния тракт, сърцето и кръвоносните съдове.

Пушачите са няколко пъти по-склонни да се разболеят от рак

Според текуща база данни, над 90% от случаи на рак с белия дроб са насочени и към анамнеза за тютюнопушенето. Пушенето увеличава също така и риска от други видове рак.

Цигарите имат доста дълга история

Първият прототип на този продукт се появява по времето на американските индианци. Оттогава продуктите са претърпели много промени и подобрения. Те продължават да носят голяма вреда на човешкото здравето. Затова по света се провеждат активни кампании срещу тютюнопушенето.

 

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес