Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои плодове и зеленчуци е полезно да се консумират с обелките?

06 декември 2023, 14:22 часа

Яденето на плодове и зеленчуци с обелките може да предложи многобройни ползи за здравето, като е богат източник на основни хранителни вещества, фибри и антиоксиданти. Въпреки че много хора инстинктивно обелват плодовете и зеленчуците си, смятайки това за навик или по естетически причини, запазването на обелките непокътнати може да повиши хранителната стойност и да допринесе за цялостното благосъстояние.

Един от най-ярките примери са ябълките. Кората на ябълката съдържа значителна част от съдържанието на фибри, по-специално разтворими фибри, известни като пектин. Тези фибри не само подпомагат храносмилането, но и регулират нивата на кръвната захар. Освен това ябълковите кори съдържат антиоксиданти, като кверцетин, който има противовъзпалителни свойства и подпомага здравето на сърцето.

7-те най-здравословни зеленолистни зеленчуци, които ще направят чудеса в с тялото ви

Цитрусовите плодове, включително портокалите и грейпфрутите, също могат да се похвалят с полезни за здравето вещества в корите си. Цитрусовите кори съдържат флавоноиди и етерични масла, които могат да допринесат за подобряване на храносмилането, намаляване на възпаленията и засилване на имунната функция. Важно е обаче да се уверите, че корите са добре измити, за да се отстранят всички пестициди или замърсители.

По същия начин кората на кивито е годна за консумация и придава уникална текстура на плода. Кората съдържа по-висока концентрация на фибри, отколкото месестата част, което подпомага храносмилането и насърчава здравословното функциониране на червата. Корите на кивито съдържат също така витамин С и антиоксиданти, които допринасят за здравето на кожата и могат да имат свойства против стареене.

Що се отнася до зеленчуците, картофите е препоръчително да се консумират с кората. Картофените люспи са богати на фибри, витамини и минерали, особено на калий. Оставянето на кората може да повиши хранителната стойност на картофите и да подпомогне здравето на сърдечносъдовата система.

Тези зеленчуци са нискокалорични и са истинска витаминозна бомба

Корите на морковите са друг пример за богата на хранителни вещества кора. Те са пълни с антиоксиданти, включително бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А. Витамин А е от решаващо значение за поддържане на здраво зрение, кожа и имунна функция.

Лютите чушки, особено цветните сортове, предлагат хранителни предимства в кората си. Обвивката на чушките съдържа по-голямо количество антиоксиданти в сравнение с месестата част, като осигурява защита срещу оксидативен стрес и възпаления.

Въпреки че не всички плодове и зеленчуци са подходящи за консумация с обелките си поради потенциални остатъци от пестициди или твърда текстура, включването на различни обелки в диетата ви може да увеличи хранителното разнообразие на ястията ви. За да извлечете максимални ползи, от решаващо значение е да избирате органични продукти, когато е възможно, и да измивате старателно плодовете и зеленчуците, за да сведете до минимум риска от замърсяване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес