Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои хвалби ще ви навредят значително на работното място?

09 юли 2024, 18:15 часа

Думата „хвалба“ има две коренно различни значения – похвала – в положителен смисъл и „нескромно изтъкване на лица със съмнителни достойнства и заслуги“, като този смисъл на думата има отрицателен и пренебрежителен оттенък. Когато стане дума за професионалното развитие обаче, хвалбата може само да навреди, без да е от значение кой смисъл на думата визираме.

„Щастието обича тишината“ е афоризъм, далеч неслучаен, важащ с пълна сила и на мястото, на което си вадим хляба. Кои хвалби ще навредят и как е въпрос, който със сигурност си задавате в недоумение как положителната похвала би мога да нанесе непоправима щета. Продължавайте да четете и ще се уверите в правотата на това ни твърдение.

Кои хвалби ще навредят на работното място?

Повечето служители намират похвалата за награда за труда и усилията им, за своеобразно открояване на работата им от тази на останалите, за признание и повод за гордост. Подобна похвала обаче е нанесла непоправима щета на не един служител в кариерата му. Има повече от един начин това да се случи и да се убедите, че плащате твърде висока цена за една похвала.

-          Свръх натовареност в работата

Ако сте похвалени, че се справяте бързо с възложените задачи, неуморни сте, поемате допълнителни задължения, които са извън трудовата ви характеристика, не отказвате извънредна работа всеки уикенд и като цяло сте човекът в офиса, които умее всичко, скоро щастието ви от тази похвала ще бъде помрачено от свръх натовареност в работата.

Ако колегите и шефът ви знаят, че умеете много повече от онова, което се изисква от вас, че работите неуморно и нямате почивен ден, те ще се възползват от това и ще ви изтощят до краен предел, давайки ви все повече и повече задачи. Повярвайте – колкото и важна да е кариерата за вас, имате нужда от почивен ден, за да презаредите батериите си.

Неща, които никога не трябва да правите на работа

В противен случай не ви очаква светло бъдеще в дългосрочен план и най-вероятно ще станете жертва на грешки поради преумора или на бърн аут синдром. Колкото повече умения имате, толкова повече ще ви товарят, така че е полезно да не разкривате всички свои и понякога да казвате, че това е извън компетенциите ви, дори да не е така.

-          Завист

Дори да не решат да се възползват от разностранните ви умения системно и да не ви товарят с все повече допълнителна работа, похвалата все още може да ви навреди, събуждайки завистта на колеги и приятели. Ако колегите ви мечтаят да бъдат похвалени, а овациите събирате вие, то не е далеч моментът, в който сте станете жертва на завист. А завистта е чувство с разрушителна сила.

Дори да не се опитат умишлено да ви саботират, заради завистта от получените похвали, със сигурност ще променят отношението си към вас, а кой би искал да работи в недоброжелателна среда? Нещо повече – сбогувайте се с участието в проекти – ако колегите ви не ви изберат в екипа си за следващия

-          Самохвалство

Когато говорим за хвалби, които вредят на работното място, то собствените ви спрямо самите вас са на първо място. Ако се похвалите с повишение на заплатата, ще събудите завист. Същото би се случвало и ако се „оплачете“, че трябва да придружавате шефа в командировки до фантастични места. Ясно е, че това е скрита хвалба, така че няма как да очаквате да се зарадват на късмета ви и да не събудите завистта им. Ако нещо, което мислите да кажете, звучи твърде много като самохвалство и се страхувате, че хората няма да го харесат, по-добре замълчете.

НИКОГА не трябва да правите тези неща на работа

-          Хвалби, свързани с хитростта ви

Знаете ли, че може сами да сринете кариерата си, ако в стремежа си да покажете на околните колко сте хитри, разкриете факти за поведението си, които да се окажат неприемливи. Ако например публично признаете, че сте хитрували на интервюто за работа, за да получите мястото, и сте успели, то скоро може и да загубите това място.

Ако признаете и се похвалите че сте получили служебния автомобил с умилкване на шефа, кариерата ви е под въпрос. Ако сте толкова превъзбудени, че не се сдържате да споделите как сте излъгали всички, че сте болни, а реално сте имали бурна нощ, то следващият път няма да откриете кой да ви замести, когато наистина имате нужда.  

Дори просто да сте стоели в дома си, тъй като работите от хоум офис, не се хвалете пред околните колко се хитри и как сте съумели за минути и да почистите, и да пуснете една пералня, докато консултирате клиент по телефона. Едва ли началството ще бъде възхитено от този факт, а в офиса и стените имат уши, така че просто удръжте устрема си да се похвалите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес