Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни никога не трябва да се комбинират с гъби?

01 ноември 2023, 15:06 часа

Гъбите са високорисков продукт, въпреки че съдържат огромен набор от витамини и хранителни вещества, те се понасят изключително трудно и имат редица противопоказания. Освен това винаги има шанс да се "натъкнете" на гъба или неправилно обработена.

Ястията с гъби се считат за трудни за смилане поради факта, че съдържат вещество като хитин. От една страна, той абсорбира добре токсините и тежките метали, като ги извежда от тялото по време на храносмилането. От друга страна, той сам по себе си е много „натоварващ“. Следователно гъбите могат да се консумират само в правилната комбинация.

Кои храни никога не трябва да се комбинират с гъби?

Най-често домакините правят грешки, когато комбинират гъби с месни ястия. Към протеиновите храни не трябва да се добавят храни, богати на въглехидрати. Ако ядете месни ястия, по-добре е да ги ядете със салати от зеленчуци и билки. Важно е гъбите да се комбинират с лесно смилаеми храни.

Какво никога не се яде с гъби?

Гъбите могат да се съчетаят добре с лесно смилаеми гарнитури и добавки - картофи, салата, цвекло, пълнозърнест хляб или лека каша. Но не се препоръчва да ги ядете заедно с месо, тъй като такава храна уврежда черния дроб, особено ако комбинирате тези продукти редовно.

Трябва да избягвате комбинирането на гъбите с трудно смилаеми храни като боб, целина, салати с краставици и грах, майонеза и др.

Гъбите често се слагат на празнични маси като мезета и добавки към ястия. Експертите наричат ​​това грешка, тъй като комбинацията им с алкохол, който насърчава разграждането на мазнините, но уплътнява протеините в стомаха, е много опасно и може да причини отравяне. Причината е, че под въздействието на алкохола "гъбения" протеин просто не се усвоява и буквално започва да гние в стомаха.

Диетологът напомня още, че гъбите са храна за възрастни. Те няма да навредят само на стомаха на детето. Според лекарите гъбите дори са противопоказани за хора с различни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и деца под 12-14 години.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес