Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои граматически грешки допускат и най-умните сред нас?

21 октомври 2024, 06:30 часа

Въпреки че достъпът до образование у нас е улеснен, в много университети е възможен прием  по документи, а времената на дългогодишната подготовка и съревнованието с още десетки кандидат-студенти за едно място е останало в миналото и броят на висшистите е значителен за малка страна като България, усещането е за намаляващо ниво на обща грамотност и лесно ще се убедите в това твърдение, ако отворите произволна тема в социалните мрежи и изчетете коментарите под нея. Груби правописни грешки, придружени от граматически и пунктуационни, изобилстват в онлайн пространството и като че ли не е нужно експертно проучване по темата, за да се уверим, че масово не пишем правилно. Езикът ни определено е труден, граматиката – сложна, но това не е оправдание за допускането на груби грешки. Дали често срещаното именно в социалните мрежи, в които буквално живее новото поколение, „Здр ко пр“ е причината да се наблюдават плашещи нива на неграмотност дори сред хора с високо образование, или можем да я потърсим в диалектите говори, в корените ни, в трудната граматика, в грешки в образователната система? За да отговорим на този въпрос – всеки сам за себе си – е важно да разгледаме кои граматически грешки допускат и най-умните сред нас. Именно отговорът ще ни помогне да стигнем до причините за грешките и да се опитаме да преминем от „Вие“ на „ти“ с граматиката.

Кои граматически грешки допускат и най-умните сред нас и защо?

Да живеят компютрите, новите програми и съвременните системи за автоматична проверка на правописа, подчертаване на грешно изписани  думи и предлагане или автоматично заместване с правилната, благодарение на които специално в документи и текстове, набрани на текстообработващи програми, се срещат все по-малко правописни  грешки. Автоматична проверка и поправяне на граматически и пунктуационни грешки обаче няма и именно тук изплуват пропуските от началното през основното, средното та чак до висшето образование. Кои граматически грешки допускат и най-умните сред нас и как можем  да си обясним честотата, с която ги срещаме?

Още: Правопис: Как се пише правилно - рапър или рапар?

1.      Ужасът на пълния член

Ако трябва да посочим само една-единствена най-често допускана граматическа грешка, то тя ще бъде именно членуването. Толкова често се греши и толкова образовани хора го намират за трудно, че дори се прокрадваше идеята да бъдат отменени правилата, свързани с членуването. А те са толкова простички, че е изненадващо и непонятно защо пълният и краткият член така объркват пишещите. Подлогът винаги се членува с пълен член. След глагола съм и всички негови форми и времена винаги стои пълен член. Кратък е членът след предлози, както и при употреба на прякори  и прозвища, дори да са те подлог. Звучи лесно, разбираемо и простичко, но защо тогава масово се греши? Вероятна причина би могла да бъде неумението да се определи подлогът. Този проблем може лесно да бъде решен – можем ли да заместим думата с той, извършител на действието ли е, подлог е. Ако можем да заместим думата с него, то не е подлог и членът следва да е кратък.

2.      Необяснимото „ме-кане“

Ако сте срещали наскоро глаголи като вървиме, ходиме, прибереме и прочие, както и ако лично ги употребявате точно така, вие сте дали своя принос тази граматическа грешка да е сред най-често срещаните. Ме-кането е често срещано и също необяснимо като честота на допусканите грешки освен с диалектни говори, защото правилата тук са точно две изречения:

Още: Правопис: Как се пише правилно - разстилам (се), разстеля (се); растилам (се) или разтеля (се)

  • Ако в 1 л. ед.ч. глаголът завършва на -а или -я, то в 1 л. мн.ч. окончанието му е -м вървя – вървим, ходя – ходим, прибера – приберем.
  • Ако в 1 л. ед.ч. глаголът завършва на -м, то в 1 л. мн.ч. окончанието му е -ме - пътувам – пътуваме.

3. Тегобата на образования човек

Колкото по-високо образование има даден човек, толкова по-вероятно е да му се налага да пише официални писма, в които често срещаме една от най-често допусканите граматически грешки от умните хора – свързана със съгласуване при формите за изразяване на учтивост. А правилата, които могат да ви спасят от неприятни ситуации, срам и служебни проблеми, са:

  • В състава на учтиво изказване глаголните форми, завършващи на –н и –т се употребяват в единствено число. Например – Уважаеми, Вие сте одобрен за длъжността, а е одобрени.
  • В състава на учтиво изказване причастията на –л се употребяват в множествено число. Уважаеми, Вие сте казали, че… , а не казал.

Още: Правопис: Как се пише правилно - пържола, паржола, пражола или пръжола?

Ако запомните тези лесни правила, ще допускате по-малко граматически грешки и ще допринесете за по-грамотни текстове в родната реч.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес