Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога са най-евтини самолетните билети?

13 август 2024, 13:44 часа

Всяка година се заричате, че през следващата лятна отпуска ще опознаете далечни места, култури и традиции, но замразените доходи, непредвидените разходи и поскъпващия живот не ви позволяват да сбъднете мечтите си и да реализирате плановете си? Може да пътувате бюджетно и да посетите много от местата от мечтите ви, ако знаете кога са най-евтини самолетните билети.

Нискобюджетни авиолинии, добро планиране, избиране на хостели за настаняване или просто пътешествие на крила и колела – без отсядане са всичко, от което се нуждаете, за да имате незабравимо лято. Вижте кога са най-евтини самолетните билети и стягайте багажа си – тази година, не някога, не евентуално, не когато изплатите кредитите и ипотеките си. Утре не е гарантирано никому, заслужавате всичко сега, а куфарът ви чака да го изтупате от праха.

Самолетните билети поскъпват сериозно

Кога са най-евтини самолетните билети и как да се сдобием с тях?

Със сигурност сте чували за самолетен билет, чиято цена е по-ниска от тази на таксито, с което се прибрахте от съседен град. Как да търсите самолетен билет така, че цената да ви позволи да планирате няколко полета, без това да изчерпа бюджета ви? Тези съвети ще ви бъдат от полза:

  • Изберете бюджетна авиолиния. Има компании, предлагащи полети на цени в пъти по-ниски от тези на конкуренцията. Не се притеснявайте, че изборът на бюджетна компания увеличава риска от полета. Фактите не потвърждават този страх, така че може да бъдете спокойни, избирайки компания с ниска цена на полетите.
  • Планирайте пътуването рано. Обикновено цените на билетите са много по-ниски, ако ги закупите месеци преди датата на полета. Или търсете оферти от типа last minute, при които може да закупите билет на изключително ниска цена в последния момент. Този вариант няма да е удачен за вас, ако пътуването ви е свързано с резервации на хотели и обвързано с датите, през които сте планирали отпуската си, но за авантюристите, които са готови да се отправят към мечтите си още утре, без да дължат обяснение на никого за това, офертите в последната минута са идеалният начин да пътуват с билет на смущаващо ниска цена. Изгодни цени ще откриете и между 6 и 8 седмици преди пътуването, когато е най-добрият период за покупка на билет на ниска цена.
  • Ако планирате пътуването си, добре е да имате възможност да проявите гъвкавост. Билет за полет, ден по-късно от датата, за която търсите, може да струва много по-евтино. Възможни са значими разлики в цените на билетите за полетите на една и съща авиокомпания до една и съща дестинация в два поредни дни. Защо да плащате повече, за да летите ден по-рано?
  • Отделете време за търсене на билети в средата на седмицата, когато цените обикновено са по-ниски. Хората масово почиват през уикенда, поради което съботният ден и най-вече неделя имат време и възможност да търсят онлайн предложения за полети и цени на билети. Компаниите знаят прекрасно това и предлагат най-високите си цени на билетите именно в неделя. Свършете своята работа през уикенда, за да имате време във вечерите в средата на седмицата за потърсите билета за мечтаната дестинация. Сезон, маршрут, търсене влияят силно на цените, така че най-евтините билети ще откриете извън сезона, за маршрути, които са по-малко популярни и през дните, когато търсенето е най-слабо като средата на седмицата.
  • Следете сайтовете, социалните мрежи на избраните от вас компании. Често там се предлагат изключително  изгодни оферти, за които иначе няма как да предполагате.  Съществуват и групи в социалните мрежи, посветени на пътешествията, в които хиляди любители на приключенията споделят опита си и изгодни оферти за билети.
  • Следете промоциите. Както при всички потребителски стоки, така и при самолетните билети има промоционални оферти и разпродажби, които ще ви спестят доста средства.
  • Използвайте търсачките, за да откриете най-евтините билети. Те търсят между стотици предложения и с тяхна помощ може да спестите солидна сума пари.
  • Планирайте полети няколко дни след най-големите празници и в първите дни след края на  ученическа ваканция. Всички вече са отлетели и са се прибрали по домовете си, което означава, че търсенето рязко е спаднало, а това ще рече и цената, тъй като тя силно се влияе именно от търсенето.

Кога са най-евтини самолетните билети?

Оказва се, че самолетните билети са най-изгодни извън активния сезон за пътешествия, през седмицата, по време на промоции и разпродажби, малко след празници и ваканции.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес