Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да се разтягаме и защо

16 януари 2022, 12:55 часа

Разтягането е начин да се справим с болките в ставите, мускулите и сухожилията. Още го наричат „стречинг“. Той помага за разпускането на натрупаното напрежение, подобрява циркулацията на кръвта и се грижи за лекотата на движението.

Вероятно сте чували, че е изключително важно преди тренировка да загреете, а след тренировка да се разтягате. Това е така, защото мускулните влакна трябва първо да се подготвят за натоварването. Загрявката им „казва“, че постепенно започвате натоварването. Тя е полезна, за да раздвижите и събудите тялото си.

Никога не правете ЕДНА и съща тренировка всекидневно

След тренировка следва разгрявката. Тогава, когато мускулите ви са били периодично натоварвани и са започнали да се активират и да работят. Разгрявката казва на тялото, че намалявате оборотите и ще спрете с натоварването. Тя постепенно сваля температурата на организма и връща обратно по-бавния сърдечен ритъм.

Преди сън

Стречингът преди сън оказва благоприятно влияние върху невраната система и синтеза на мелатонин. Той помага за укрепването на ставите и отпускането на умората, натрупана през деня. С правилната концентрация между дишане и упражнение, или практикуването на лека йога до час преди лягане, можете да успокоите съзнанието си, да намалите стреса и да си донесете един по-спокоен и дълбок сън.

Сутрин

Подобно на тренировъчното загряване, загряването сутрин раздвижва кравата в организма ви и ви събужда ефективно. Ако страдате от студени ръце и крака през целия ден, опирайте с леки разтягания в свободното си време – те ще подобрят кръвообращението и ще помогнат на кръвта да достигне крайниците ви.ю

Най-добрата храна след тренировка

За гъвкавост

Вероятно сте виждали снимки на йоги, които са толкова гъвкави, че могат да поставят ръцете и краката си скръстени навсякъде около тялото. Това не е чудодейна дарба и не става за ден, но с чести практики лесно можете да забелязвате напредък. Ако си поставите предизвикателство за 3-6-12 месеца или година, то несъмнено ще подобрите еластичността на връзките и сухожилията в тялото си, а ставите ви ще бъдат благодарни до живот.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес