Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое ни прави по-привлекателни за комарите?

21 май 2021, 08:06 часа

Вадим Марински, служител в Катедрата по обща екология и хидробиология в Московския държавен университет обясни какво прави определени хора по-привлекателни за комарите, пише БГНЕС. Противно на общоприетото схващане, че комарите предпочитат определена кръвна група оказва се, че за тях са важни съвсем различни параметри.

"Миризмата, която притежава всеки човек, както и телесната температура са най-важни за комарите. Можете да чуете много полу-митични истории, че хората с определена кръвна група привличат повече комарите, но в действителност всичко е доста по-просто. Ако човек се поти по-активно, това веднага го преви „лесна мишена”, защото комарите ще го открият много по-бързо", обясни биологът.

Според него комарите са силно привлечени от хората, които се потят много, но това не означава, че биха игнорирали всички останали. "Когато хората са в група, например разхождат се в гората или седят на верандата, пиейки чай, след като комарите са ги открили, те всъщност не избират кого да хапят и кого не. Не може да изключим, че ще имат предпочитания, но когато хората са събрани в група, насекомите рядко се насочват само към един човек“, каза Марински в интервю за радио Спутник.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес