Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое животно яде таралежи?

07 ноември 2023, 10:00 часа

Таралежите са малки, чаровни бозайници, облечени в специална „униформа“ - тялото им е покрито с много бодли. Такова облекло, според плана на природата, би трябвало да спаси животното от хищниците и други заплахи в гората, понеже таралежът, когато възникне опасност, се свива на кълбо. Под формата на такава бодлива топка той изглежда доста застрашително и врагът му обикновено се оттегля.

Обаче това се случва не винаги. Някои горски обитатели все пак ловуват таралежи и ги изяждат. Вярно, такива злодеи не са много - но бодливите животни има от какво да се страхуват.

Семейство Сови

Най-опасните врагове на таралежите са хищните птици от семейство Сови. Те включват бухала, чухала, кукумявката, совата и горската улулица. Тяхното предимство при лов е нощната им активност - именно този фактор обуславя успеха им в търсенето на храна. Таралежите, подобно на совите, също водят нощем активния си начин на живот, така че сблъсъкът между тези два горски обитателя е почти неизбежен.

Бухалът е най-едрият представител на совите; крилете му са с размах до два метра, а теглото му е поне три килограма. Такава сравнително тежка, при това силна, а и зорка в тъмното птица има сериозно предимство в сравнение с бодливата си плячка. При това е с бърза реакция и хваща светкавично нещастните таралежи, за които просто не остава време да се свият на защитна топка. Но даже плячката да не е била изненадана, бухалът просто я улавя с мощните си ноктести лапи, които не се плашат от бодлите.

Ако видите таралеж в двора си, ето каква година ви очаква

Семейство Кучеви

Също опасен враг на бодливия бозайник са и хищниците от семейството на кучетата. Сред тях са горски обитатели като вълци, лисици, кучета - диви и домашни, чакали. За тях не е особено трудно да изненадат таралеж и да го изядат. Заостреният нос се превръща в предимство за хищниците: те го вклиняват в тялото на таралежа там, където се събират бодлите. Този трик принуждава плячката им да разгъне бронята си.

Лисицата по природа е по-хитра, затова и знае друг начин да принуди таралежа да разтвори своите бодли. Тя започва да тласка бодливкото към дълбока локва - във водата жертвата отслабва своите защитни сили и така ще има условия за извършване на престъплението.

Друго тайно оръжие на лисицата е урината, която, както при всички месоядни животни, мирише остро и силно. Обикновено таралежът не е в състояние да устои на силната миризма и разхлабва защитата си.

Интересни факти за таралежите

Мангуст

Хищните мангусти обитават предимно Азия и Африка. На външен вид наподобяват порове и не се отличават с големи размери: дължината им се колебае между 25 и 70 см, теглото - от 1 до 5 кг. Индийските сиви мангусти са опасни за таралежите, но те ловуват не само бодливците. Менюто им включва също и други бозайници, а и опасни змии като кобрата.

Мангустът атакува таралежите много агресивно: хваща жертвата и опитва да я хвърли колкото може по-силно с цел тя да се удари. Това я кара да намали защитата си и тогава хищникът може да пристъпи към своята трапеза.

Семейство Порови

Сред тези хищни бозайници са такива врагове на таралежите като невестулки, порове и язовци. Приспособяват се към най-разнообразни условия на живот, затова и са широко разпространени. Отличават се с малки размери на телата, което не е характерно за хищниците.

Главното им предимство при лова е тяхната активност привечер, вечер, както и през нощта. Слухът им е доста чувствителен, а обонянието - силно, затова ловът на плячката не ги затруднява. Язовецът, като представител на това семейство, се явява главен враг на таралежите. Затова и те се опитват да избягват зони, където живеят семейства язовци.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес