Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво значи, ако момче иска да останем сами?

22 август 2022, 20:48 часа

Тийнейджърската възраст е време на осъзнаване на подрастващия човек в много аспекти. Един от тях е интимната сфера. За първи път тийнейджърът се оказва в плен на емоционални чувство и интимни трепети, твърде различни от детското влюбване в по-ранните години.

Емоциите, които го завладяват, са различни и напомнят на любовта при възрастните, което се оказва сериозно предизвикателство към все още неоформения характер на младия човек, който в емоционален план повече прилича на дете, отколкото на възрастен. Поради това всички въпроси от сферата на интимността са много важни и към тях трябва да се пристъпи отговорно, защото емоционалната или физическа травма от непремерено или грешно поведение може да остави сериозни следи, които да разрушат емоционалната и интимна цялостност на личността и да създадат емоционален възрастен инвалид.

Разбери каква е връзката ти според начина, по който се целувате

Един от най-често срещаните моменти, пораждащи поредица от въпроси, е какво значи, ако момче поиска от девойка да останат насаме. Първата мисъл, която е правилна, е за търсена интимност. При момчетата в тийнейджърска възраст хормоните са много силна страна, действаща на развитието им, и в голяма степен определят поведението им.

Би трябвало възрастните - родители, психолози и други, заети с проблемите на тази възрастова група, да ги подготвят как да реагират и как да се държат, но това рядко се случва. Причините започват от това, че възрастните са твърде заети или сами не разбират как да поднесат тази информация по възможно най-добрия начин. Възпиращ фактор се явява и поведението на подрастващите, което в болшинството случаи опира до бунт и несъгласие за комуникация по никакви въпроси.

Кога да запозная гаджето с родителите ми?

Затова на момичетата много често им се налага сами да вземат решение как да постъпят в тази ситуация, за която им липсва опит, както и предварителни съвети от други хора. Ето какво е нужно да се знае на първо място:

-       След като хормоните са се оказали решаващи за събуждане на интерес и желание за интимност, на ред идва физическото привличане. При момчетата то е водещото чувство, докато при момичетата има намесени и други фактори, които най-кратко определяме като” пеперуди в стомаха”. Това са първите трепети на пробуждащата се интимност.

-       Девойката е тази, която трябва да реши дали тези чувства ще преминат в нещо повече - физическа близост, или ще останат на равнището на трепетите в стомаха при среща с обекта на чувствата. Целомъдрието, създадено от крехката житейска философия на младите момичета може да се окаже спирачката пред физическа близост.

Добре е към такава стъпка да се подходи отговорно, на трезва глава, когато хормоните са се успокоили и дълготрайните емоционални отношения, нужни за успешните отношения вече са изградени.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес