Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ви, ако ядете елда всеки ден?

06 юли 2024, 12:40 часа

Нека ви разкажем защо тази гарнитура трябва да стане ваша любима. Елдата е здравословен продукт, съдържащ диетични съставки, оказва благоприятен ефект върху физиологичните функции на човешкия организъм, поддържа и укрепва здравето.

Достатъчно е да се консумират 150-200 г елда на ден, като е по-добре да не се яде наведнъж, а да се раздели на 2 хранения. Помислете какво ще се случи с организма, ако ядете елда всеки ден в установената норма:

Ще успеете да отслабнете и да подобрите храносмилането

Елдата съдържа голямо количество фибри. Едно от функционалните свойства на фибрите в елдата е способността им да задържат вода и да свързват катиони, което осигурява правилното функциониране на храносмилателната система.

Фибрите на елдата уплътняват стомаха, дават бързо усещане за ситост и помагат за отслабване. Фибрите от елда не съдържат фитинова киселина, което означава, че не намаляват бионаличността на калций, магнезий, цинк и други минерали.

В диетологията фибрите се разделят на разтворими и неразтворими. Значителна част от фибрите на елдата са разтворими. Разтворимите нескорбялни полизахариди в елдата включват ксилоза, маноза, галактоза и глюкуронова киселина, които са концентрирани в триците и ядките и благоприятстват храносмилането.

Тази зърнена храна укрепва паметта, тя е против кашлица и безсъние

Мускулите ви ще са здрави, а тялото ви ще е красиво

Елдата е отличен източник на растителни протеини. Протеинът от елда съдържа до дванадесет аминокиселини, които осигуряват енергия и допринасят за увеличаване на мускулната маса.

Аминокиселинният състав на елдата съдържа треонин и лизин, които са от съществено значение за човешкия организъм за метаболитните процеси, влияят върху производството на хормони и правилното функциониране на всички органи.

Треонинът допринася за растежа и ефективното функциониране на мускулните влакна, а също така е необходим за производството на храносмилателни ензими и имунни протеини. Лизинът участва в производството на колаген, който е структурен елемент при възстановяването на всички тъкани, включително кожата и вътрешните органи.

Имунната система

Елдата е богата на липотропни вещества, които предпазват клетките на черния дроб от мастна дегенерация, затова тази каша е особено показана при диабет, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза.

Кашите от елда съдържат голям брой микроелементи и минерали. Най-голям дял от микроелементите в елдата имат желязото, манганът и цинкът.

Знаете ли какво лекува елдата?

Желязото се съдържа в хемоглобина на кръвта в човешкия организъм, една пета от него се намира в черния дроб, костния мозък и мускулите, а същото количество участва в синтеза на клетъчните ензими. Манганът е от съществено значение за функционирането на нервната система, участва в регулирането на липидния и въглехидратния метаболизъм, метаболизма на тироксина (хормона на щитовидната жлеза) и е необходим за образуването на червените кръвни клетки и повишаването на нивото на хемоглобина.

Цинкът е вторият най-важен елемент за човешкия организъм след желязото. Той участва в синтеза на мазнини, въглехидрати и протеини. Нито един метаболитен процес в организма не може да се осъществи без цинк.

Усмивката няма да падне от устните ви

Елдата съдържа триптофан - хормон, който е важен за производството на витамин В3 (ниацин). Витамин В3 е жизненоважен за мозъка, за да произвежда серотонин - хормонът на радостта, щастието и удоволствието.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес