Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, ако пием по една боза на ден?

20 юли 2024, 09:22 часа

Бозата е традиционна ферментирала напитка с богата история, особено популярна на Балканите, в Централна Азия и Близкия изток. Нейният уникален вкус и текстура я правят обичана напитка, а консумацията ѝ е свързана с редица ползи за здравето.

Ето някои причини, поради които е добре да се пие боза:

Хранителни ползи

Бозата е пълна с важни хранителни вещества. Тя се приготвя предимно от ферментирали зърна като просо, царевица, пшеница или ечемик, което означава, че запазва хранителния профил на тези зърна. Бозата е богата на въглехидрати и е добър източник на енергия, особено полезна през студените месеци.

Съдържа също така витамини като В6, В12 и С, както и минерали като калций, фосфор и желязо. Тези хранителни вещества са жизненоважни за поддържане на цялостното здраве, включително здравината на костите, поддържането на имунната система и здравето на кръвта.

От какво се прави истинската боза?

Пробиотични свойства

Едно от най-значимите предимства на бозата е нейното пробиотично съдържание. Процесът на ферментация, използван за производството на боза, води до развитието на полезни бактерии, подобни на тези, които се срещат в киселото мляко и други ферментирали храни. Тези пробиотици подпомагат храносмилането, като насърчават здравословната чревна флора, което може да помогне за облекчаване на проблеми като подуване на корема, запек и синдром на раздразнените черва (СРЧ). Освен това здравословният чревен микробиом е свързан с подобрено настроение и когнитивни функции благодарение на оста черва-мозък, което подчертава потенциала на бозата за подпомагане на психичното здраве.

Подсилване на имунната система

Процесът на ферментация не само внася пробиотици, но и подобрява бионаличността на някои хранителни вещества, като ги прави по-лесни за усвояване от организма. Това може да допринесе за укрепване на имунната система. Освен това наличието на витамин С и други антиоксиданти в бозата спомага за борбата със свободните радикали, като намалява оксидативния стрес и потенциално понижава риска от хронични заболявания.

Енергия и ситост

Високото съдържание на въглехидрати в бозата я прави отличен енергиен бустер. Тя осигурява бавно освобождаващ се източник на енергия, което я прави идеална за продължителна активност и издръжливост. Това е от особена полза за спортисти или хора, занимаващи се с физически труд. Освен това гъстата му консистенция може да допринесе за усещането за ситост, което помага за ограничаване на ненужното похапване и подпомага контрола на теглото.

Знаете ли от какво се прави боза?

Културно и социално значение

Освен ползи за здравето, пиенето на боза има и културно и социално значение. В много региони тя е символ на наследството и традициите, като често се свързва със семейни събирания и празнични поводи. Споделянето на боза може да укрепи връзките в общността и да запази културната идентичност. Този социален аспект допринася за цялостното благосъстояние, като засилва чувството за принадлежност и намалява усещането за изолация.

Универсалност и удоволствие

Леко пикантният, сладък вкус и кремообразната текстура на бозата я правят възхитителна напитка, на която се наслаждават хора от всички възрасти. Тя може да се консумира като освежаваща напитка или като основа за други кулинарни произведения, например десерти, или да се смесва с подправки и ядки за допълнителен вкус и хранителни вещества.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес