Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с нас, когато потискаме плача?

09 септември 2023, 11:04 часа

Потискането на сълзите и задържането на емоциите, особено на плача, може да има различни физически, емоционални и психологически последици. Въпреки че понякога е необходимо да потискаме сълзите в определени социални или професионални ситуации, хроничното потискане на емоциите може да се отрази на цялостното ни благосъстояние.

Първо, потискането на сълзите може да доведе до физически дискомфорт. Когато сдържаме сълзите си, може да изпитаме напрежение в лицевите мускули и гърлото, което може да причини главоболие, напрежение в очите и чувство на стягане в гърдите. Този физически дискомфорт може да засили стреса и тревожността, което прави още по-трудно ефективното управление на емоциите ни.

Днешните мъже плачат два пъти повече от бащите си

Потискането на сълзите може да бъде вредно от емоционална гледна точка. Плачът е естествен и здравословен начин за освобождаване от емоционалния стрес и скръбта. Когато потискаме тази естествена реакция, ние се лишаваме от възможността да преработим и освободим емоциите си напълно. С течение на времето това може да доведе до емоционално изтръпване, повишена раздразнителност и трудности при създаването на смислени връзки с другите. Това може да допринесе и за развитието на проблеми с психичното здраве като депресия и тревожност.

Освен това потискането на сълзите може да се отрази негативно на взаимоотношенията ни. Когато крием емоциите си, може да изглеждаме дистанцирани или безотговорни към хората около нас. Това може да доведе до недоразумения и обтегнати отношения, тъй като другите могат да ни възприемат като емоционално недостъпни или незаинтересовани от техните проблеми. Откритото изразяване на емоциите, включително плачът, когато е необходимо, всъщност може да укрепи връзките ни с другите, като насърчи съпричастността и разбирането.

Освен това потискането на сълзите може да има дългосрочни последици за психичното ни здраве. Затварянето на емоциите в бутилката и отказът от освобождаването, което плачът дава, може да доведе до натрупване на емоционален багаж. Това може да доведе до повишен риск от хроничен стрес, който се свързва с различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и отслабена имунна функция.

Дали е добре да потискаме ПЛАЧА и какво става, ако не го потискаме

В някои случаи потискането на сълзите може да доведе и до неадаптивни механизми за справяне, като например прибягване до вещества като алкохол или наркотици, за да се притъпи емоционалната болка. Тези нездравословни стратегии за справяне могат допълнително да изострят проблемите с психичното здраве и да създадат цикъл на саморазрушително поведение.

Потискането на плача и други емоционални прояви може да има неблагоприятни последици за нашето физическо, емоционално и психологическо благополучие. Макар че е важно да упражняваме емоционален контрол в определени ситуации, също толкова важно е да намерим здравословни начини за изразяване на емоциите си. Това може да включва разговор с доверен приятел или терапевт, физическа активност или просто да си позволим катарзисното освобождаване на сълзите, когато е необходимо. Приемането на нашите емоции и даването на пространство за дишане е жизненоважен аспект от поддържането на нашето психическо и емоционално здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес