Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави на Благовещение?

20 март 2024, 08:15 часа

Благовещение е сред най-големите християнски празници. На този ден именици са всички, които носят имената Благовест, Благой и производни на тях.

Празникът се чества в началото на пролетта. Тази година е на 25 март. Съществуват много поверия, но в днешната статия ще ви разкажем за онези от тях, които ни направиха най-силно впечатление.

Какви са поверията, свързани с Благовещение?

Още: Какво се слага на трапезата на Благовещение?

Прието е на този ден да се дупчат ушите на момиченцата, тъй като се смятало, че на Благовещение или Благовец, както го наричат в някои краища на страната, раните зарастват по-бързо.

Ако човек види щъркел, който е полегнал или ходи, това не е на добро.

В миналото момците и момите лесно можело да гадаят каква половинка ще им се падне. Точно на Благовещение, ако видят лястовица, трябва да вземат празна кърпа и три пъти да я завържат. Качват я високо на покрива и след три дни по нея могат да гадаят.

В този ден са се извършвали и градинарски дейности – садят се овошки, сеят се зеленчуци. Считало се, че ако на Благовещение бележат агнета и ярета, тях по-малко ще ги боли.

Още: Най-вкусната скумрия в сос за Благовещение

Пчеларите пускали пчелите от кошерите, за да могат да събират вкусен мед. На Благовещение излизали змиите и гущерите. Провеждали се различни обреди и се е вярвало, че те ще помогнат на хората да се предпазят от най-различни беди, нещастия и злополуки.

Още преди изгрев слънце стопаните разпръсквали по дворовете си говежда тор и палели огън. Миризмата плашела влечугите. Прието било децата да обикалят дворовете и да издават силен шум с помощта на метален капак или друг домакински съд. Този ритуал също бил насочен към прогонването на змиите и гущерите.

Момците, които прескачали високите огньове, си пърлели леко краката, за да не ги хапят влечугите.

Всички тези ритуали са част от Благовещение. Те са били изпълнявани стриктно от цялото население, докато днес единствено разказваме за тях. Няма нищо по-хубаво от това да познаваме традициите и обичаите и да ги предаваме от поколение на поколение.

Още: Кога е Благовещение през 2024 година?

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес