Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави днес, на Голяма Задушница?

26 февруари 2022, 06:00 часа

Днес се отбелязва Голяма Задушница (26 февруари, 2022 година )преди Великия пост. Тя е една от трите Задушници, които биват почитани от православните християни.

Тази Задушница се пада в съботен ден срещу неделя. Тогава се почитат мъртвите души. На този ден роднините на починалите задължително посещават техните гробове. Преливат ги с вино и ги прекадяват с тамян.

Голяма задушница 2022

На гробища може да се носи раздавка, която обикновено включва варено жито, бонбони, сладки, вино, плодове, пита и други неща, които мъртвите са харесвали приживе.

Житото символизира възкресението, затова и се препоръчва на Голяма Задушница да се вари и да се раздава за Бог да прости.

Виното пък символизира кръвта на Исус Христос. Задължително на гробовете се палят свещи, чиито пламък бива асоцииран с безсмъртието на душите на покойниците. Цветя също се носят, защото те означавали добродетелите на починалите.

Според православния канон не е препоръчително да се оставя храна по гробовете, защото тя навярно ще бъде изядена от бездомни кучета и по този начин се оскверняват душите на мъртвите.

Задушниците винаги се отбелязват в съботен ден!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес