Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво показват тъмните петна по кожата

29 декември 2021, 18:05 часа

Този козметичен проблем най-вече често засяга дамите, които вече са на повече от 35 години. Той се появява обикновено след продължително излагане на слънце. Често се случва да излязат тъмни петънца с различни размери по кожата. Обикновено това се оказва нормална кожна реакция, но в някои случаи може и да е знак за сериозен проблем. Едно е безспорно - много са дразнещи най-вече когато са на лицето, а жените правят всевъзможни опити да ги заличат. Най-добре е обаче първо да се консултират със специалист.

Разбира се, че най-добрата защита е избягването на излагане на слънце, без да се използва защитна козметика. По този начин до минимум се намалява рискът не само от появата на неприятните петна, но и от някои още по-сериозни кожни проблеми. Петната най-често се появяват в областта на лицето, ръцете и деколтето, а когато преминете 40-годишна възраст, те вече стават по-видими, дори и да не се излагате на слънце, защото в тази възраст кожата е по-чувствителна, по-малко хидратирана и става по-нежна.

Специалисти подчертават, че единичното петно би могло да бъде рисково. Такива понякога се появяват в случаи на хормонален дисбаланс, при бременност или при проблем с черния дроб. Добре е в случай, че не сте били скоро на плаж, ако забележите такова петно веднага да посетите специалист. Когато го види, той ще бъде в състояние да прецени дали това е нормална реакция на кожата, или е симптом на някакво заболяване.

Най-сериозен риск представлява съществуването на едно изолирано петно, най-вече ако то е с тъмен цвят, променя се и нараства. Би могло да е дори ранна форма на рак на кожата, така че консултацията при специалист е неотложна. Опасен симптом е, ако петното започне да кърви, без да сте се ударилии въобще - без да има видима причина за това.

В случай че става въпрос просто за петна, появили се от слънцето, можете да заложите на доказали се във времето природни средства в борбата срещу тях. Такъв например е сокът от лимон. Почиствайте кожата си с лимонов сок, разреден с вода. Може също да си направите маска с мед и лимон. Натуралните гелове от алое вера също имат изчистващ ефект. Добри са продуктите с масла от здравец, лимонена трева и морков.

Може също така да използвате и ексфолианти, които обикновено са много ефективни в борбата срещу тъмните петна по кожата, но ако изберете този вариант, не трябва да пропускате щедрата хидратация. В противен случай петната скоро ще се появят пак.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес