Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна получава негласно разрешение за далекобойни удари срещу Русия?

21 септември 2024, 08:00 часа • 1109 прочитания

Украйна може да получи тайно разрешение за изстрелване на далекобойни ракети срещу Русия през следващите седмици. Обединеното кралство и САЩ се готвят да дадат зелена светлина, но искат да обявят официално това едва след изстрелването на първите ракети, пише британският в. „Таймс“, на когото се позовава украинската агенция УНИАН.

Още: Зеленски с пореден призив: Западът да позволи нанасяне на удари на територията на Русия (ВИДЕО)

Източници на изданието казаха, че САЩ искат първо да видят плана на украинския президент Володимир Зеленски как може да им помогне да оцелеят през зимните месеци на войната. Окончателното решение може да бъде одобрено на Общото събрание на ООН следващата седмица, предаде БГНЕС.

Още: Столтенберг: Съюзниците от НАТО трябва да решат дали Украйна да използва ракети в Русия

Въпреки това, както се казва в материала, в екипа на американския президент Джо Байдън има „нервност“, че тази стъпка може да навреди на предизборната кампания на Камала Харис. Зеленски от няколко месеца иска разрешение да използва ракети, за да удари дълбоко руска територия. Медиите пишат, че има предпазливост относно публикуването на тази стъпка предварително, като предупреждение към Русия.

Още: Украйна е дала на САЩ и Великобритания СПИСЪК с цели в Русия за западните оръжия

Британският външен министър Дейвид Лами проведе разговори в Париж тази седмица с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, както и с външните министри на Франция, Германия и Италия. Съюзниците са работили за постигане на споразумение пред Общото събрание на ООН, казват журналисти. Британски дипломатически източници казаха на вестника, че искат да покажат, че НАТО "действа като едно" и да избегнат впечатлението, че Обединеното кралство и САЩ "доминират при вземането на решения". 

Още: Фон дер Лайен: ЕС ще отпусне на Украйна 35 млрд. евро заем, обезпечен с руски активи

Призивът на Европарламента

Припомняме, че вчера Европейският парламент призова страните от ЕС да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна, срещу легитимни военни цели в Русия. В резолюция, приета на 19 септември от Европейския парламент с 425 гласа „за“, 131 „против“ и 63 „въздържал се“, се посочва, че без да се отменят настоящите ограничения, Киев не може да упражнява изцяло правото си на самоотбрана. Така страната продължава да бъде изложена на нападения срещу своето население и инфраструктура.

Още: Путин: Разрешаването на далекобойни оръжия би означавало, че НАТО е във война с Русия

Европарламентът подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията за тяхното използване пораждат риск от подкопаване на положените досега усилия. ЕП изразява съжаление във връзка с намаляващия обем на двустранната военна помощ за Украйна от държавите от ЕС.

Нови заплахи за ядрена ескалация от Москва

Резолюцията доведе до нови заплахи за ядрена агресия към Европа от Русия. "Това, за което призовава Европарламента, ни води към световна война с използването на ядрено оръжие", написа в профила си в Телеграм председателят на Руската Дума Вячеслав Володин. "Повтарям отново, ако това се случи, Русия ще даде жесток отговор като използва много по-мощни оръжия. Никой не трябва да си прави илюзии за това, руската Дума настоява за това", написа той. 

Още: "До Страсбург една ракета "Сармат" достига за 200 секунди": Нови заплахи от Русия след решение на Европарламента

"Единственото, което Европарламентът трябва да направи след това решение, е да се саморазпусне. За сведение – до Страсбург една ракета "Сармат" достига за 3 минути и 20 секунди", заплаши в заключение председателят на руската Дума.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес