Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инженерни чудеса на древния свят са разкрити от шпионски спътници от Студената война и AI

21 септември 2024, 08:58 часа • 696 прочитания

Шпионски сателитни изображения от Студената война с помощта на изкуствен интелект разкриват инженерното майсторство на древните цивилизации в Близкия изток и Северна Африка.

В ново изследване учени от Каталонския институт по класическа археология са изпробвали креативен начин за търсене на ганати (каризи) – система, датираща от около 3 хилядолетия, която транспортира вода от подземен водоносен хоризонт към повърхността.

Откриването на тези конструкции невинаги е лесно, тъй като те са заровени под земята и се забелязват само от правилно разположени шахти, видими от повърхността. Те са особено трудни за идентифициране в труднопроходими райони поради екстремни географски условия и нестабилни политически ситуации.

Шпионски спътници от Студената война разкриха 396 римски крепости

В стремежа си да преодолеят тази трудност археолозите обучили AI алгоритъм да забелязва признаци на ганати на въздушни изображения, след което го приложили към черно-бели шпионски сателитни изображения, направени от САЩ през 70-те години над Афганистан, Иран и Мароко.

Алгоритъмът успял успешно да идентифицира наличието на подземни водни тунели с точност от над 88 процента, много по-ефективно от предишните тествани методи, пише IFLScience.

В бъдеще е възможно AI системите да се използват за откриване на ганати в други части на света. Известно е, че изобретението бързо се е разпространило в целия древен свят в Близкия изток, Арабския полуостров и Северна Африка, достигайки дори до Западен Китай и Испания.

Вероятно най-добрият пример за това инженерно чудо съществува в съвременен Иран, където технологията е изобретена преди повече от 3000 години. Вписан като обект на Световното наследство на ЮНЕСКО, Персийският ганат е сложна система от тунели, които влизат във водоносните хоризонти на близките планини и долини, пренасяйки вода чрез гравитация на много километри.

Древните използвали сложни научни знания, за да изградят долмена Менга

Линия на древен ганат в Иран. N. Bulawka et al. / Journal of Archaeological Science, 2024; Erich F. Schmidt, 1940 - Полети над древните градове на Иран. Специална публикация на Ориенталския институт на Чикагския университет

Ерих Ф. Шмид

Полети над древните градове на Иран. Специална публикация на Ориенталския институт на Чикагския университет

 

 

Усъвършенстваната технология играе важна роля за възхода на Персийската империя, пълна със сложна инфраструктура и земеделие, въпреки че се намира в изключително суха част на планетата.

За съжаление части от тази история се губят. Новото изследване отбелязва, че много от ганатите, наблюдавани на сателитните изображения от 1970 г., са били „заличени“ през последните 40 – 50 години.

Загубата сочи към по-широк проблем на археологическите записи, унищожени чрез урбанизация, развитие на инфраструктурата и земеделие, както и вятърна и водна ерозия. Това се е превърнало в основен проблем в страните, засегнати от война.

Новото изследване е публикувано в Journal of Archaeological Science.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес