Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 здравословни навика, които могат да удължат живота ви с поне 20 години

21 септември 2024, 07:00 часа

Те ще ви донесат забележими ползи дори ако започнете да ги спазвате след 40-годишна възраст.
 
През юли 2023 г. група здравни експерти от САЩ представят резултатите от проучване, в което участват повече от 700 000 души на възраст от 40 до 99 години. Авторите на труда са проучили данни от въпросници и медицински досиета от 2011 г. до 2019 г. и са идентифицирали поведения, които могат да увеличат продължителността на живота с няколко десетилетия.

Кои навици могат значително да удължат живота

Съществуват осем фактора, върху които трябва да се съсредоточите, ако искате да живеете по-дълго. И вероятно вече знаете за тях. Ето ги:

Още: Изследователи разкриват 3 прости принципа за здравето на дълголетниците

1. Физическа активност.
2. Поддържайте добри социални взаимоотношения.
3. Поддържайте добра хигиена на съня.
4. Не злоупотребявайте с алкохол.
5. Хранете се балансирано.
6. Не пушете.
7. Намалете до минимум нивата на стрес.
8. Избягвайте да приемате наркотици.

Според проучването участниците, които са придобили и поддържали всичките осем навика до 40-годишна възраст, са живели значително по-дълго в сравнение с участниците, които не са спазвали нито един от тях. Продължителността на живота на жените се е увеличила с близо 21 години, а на мъжете - с 24 години. Освен това при тези, чийто начин на живот включвал всичките осем фактора, процентът на смъртност по каквато и да е причина бил с 13% по-нисък от този при тези, чийто начин на живот не включвал нито един от тях.

Кои навици да придобиете първо

Не е необходимо да спазвате всички тези условия едновременно, за да видите резултати. Освен това не е късно да придобиете повечето от тези навици и след 40-годишна възраст. Колкото по-рано обаче промените начина си на живот, толкова по-добре.

Още: Защо хората, които изглеждат по-млади, са дълголетници?

И макар че всичките осем практики са важни за дълголетието, някои дават по-голям принос от други. Тютюнопушенето, употребата на наркотици и липсата на достатъчно физически упражнения са свързани с 30-45% повишен риск от ранна смърт. Това означава, че свързаните с тях промени в начина на живот си заслужава да бъдат приоритетни.

За хората в зряла и напреднала възраст физическата активност е от първостепенно значение. Редовните физически упражнения не само помагат за поддържане на тонуса на тялото и за по-дългото му придвижване, но имат и положителен ефект върху психиката. Добре е да отделяте време за три различни вида дейности: силови тренировки, аеробни упражнения и упражнения за развиване на равновесие и гъвкавост. С напредването на възрастта мускулите ни губят сила и този подход ще ни помогне да останем във форма за по-дълго време.

Авторите на проучването подчертават, че резултатите са от наблюдение и не доказват причинно-следствена връзка. С други думи, не е задължително тези навици да са точната причина, поради която някои участници са живели по-дълго от други. Въпреки това те са важен принос към изследването на връзката между начина на живот, хроничните заболявания и ранната смърт.

10 „не“, от които трябва да се откажете, за да доживеете до дълбока старост

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес