Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, ако ви се запушат ушите в самолета?

17 май 2024, 11:00 часа

Въпросът какво да правите, ако ви се запушат ушите в самолета, ще се стори прост на някои хора. Но какво да кажем за тези, които за първи път се сблъскват с този проблем? Какво съветват опитните хора?

Защо се получава запушване на ушите по време на полет

Когато самолетът излита или каца, има резки промени в атмосферното налягане. Когато то не съвпада с налягането в ухото, въздухът в тъпанчевата кухина натиска с голяма сила тъпанчето. То може да се спука, ако навреме не се вземат необходимите мерки.

За да се уравновеси налягането, обикновено е достатъчно да се отвори широко устата и да се направят преглъщащи движения. Когато просветът на слуховата (евстахиевата) тръба между средното ухо и носоглътката стане по-широк, симптомът на запушване изчезва.

Често ви заглъхват ушите - вижте защо и дали е опасно

Проблеми често възникват при хора с тесен лумен на евстахиевата тръба. Това се отнася и за тези, които имат нещастието да страдат от възпаление на ухото или настинка по време на полет. През такива периоди съществува риск от блокиране на преминаването на въздуха през тръбата поради натрупана слуз или оток.

Ако ухото е силно запушено по време на полет, си струва да опитате всички познати начини. Един от следните методи със сигурност ще помогне:

- прозяване, преглъщане, дъвчене: близалките, които обикновено се предлагат преди излитане или кацане, са отлични. На бебето трябва да се даде бутилка с вода или любима напитка;

- издухване на носа: затворете устата с ръка върху носа и издишайте доста силно. По този начин през запушените уши се изтласква налягането на гълтача;

- преглъщане със затворен нос и уста: със затворена уста стиснете ноздрите и преглътнете слюнката;

- масаж на ушните миди: въртенето им, докато се зачервят, помага за облекчаване на задръстванията;

- вазоконстрикторни медикаменти: капки или спрейове ще намалят отока, ще отцедят слузта;

Заглъхване на ушите - как минава и кога е опасно

- противоалергично средство, ако хремата е симптом на алергия;

- тапи за уши: специалните устройства за защита на ушите от шум и чужди предмети ще ви помогнат и в случай на внезапна промяна на височината на самолета. Те се поставят директно в ушния канал, което облекчава усещането за колебания в атмосферното налягане. По-добре е да не купувате тапи за уши на летищата, където качеството им е много по-лошо от медицинското и има слаб ефект.

Сблъсквайки се постоянно с дискомфорт в ушите по време на излитане и кацане, трябва да сте готови да приложите предложените методи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес