Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направим, когато банкоматът глътне картата

03 октомври 2021, 20:30 часа

Изключително удобен начин за плащане е този с карта или по банков път. Понякога обаче просто ни трябват пари в кеш и тичаме до банкомата да си изтеглим. Може да изберете такъв на вашата банка или на друга според това кой ви е най-удобен. А самото теглене на пари става в няколко лесни стъпки, които се изпълняват за под една минута. Това обаче е така, ако не се стигне до някакъв проблем.

Понякога банкоматът може да глътне картата ни и да се чудим какво да правим. Ако сте попаднали на такъв, който се намира до вашата банка, добре, но може и да не сте. Тук сме облагодетелствани, защото в чужбина проблемът е още по-голям.

Има няколко причини, поради които банкоматът може да глътне картата и да не ни я върне обратно.

Първата възможна причина за това е, ако въведете пин кода си три поредни грешни пъти. Тогава банкоматът решава, че някой се опитва да открадне картата и я гълта. Освен това, може да изпаднете в такава ситуация, ако картата ви е с изтекъл срок. Друг случай, в който картата ви ще остане в банкомата е, ако не си я вземете веднага след като излезе от него. Тогава машината решава, че картата е забравена и я прибира. Естествено, може да се попаднали на повреден банкомат, който да глътне картата ви без да има видима причина за това.

Какво може да направите в този случай? Опитайте да натиснете бутона „отмяна“, или „отказ“, който обикновено е оцветен в червено или има червен знак. Ако устройството е забило, това ще го накара да тръгне и да върне картата.

Ако това не подейства, вижте нали картата е глътната от банкомат на вашата банка или на чужда такава. Ако е на вашата, звъннете, кажете за проблема, блокирайте картата и заявете, че искате да си изкарате нова или питайте дали можете да получите същата. Ако обаче банкоматът е на друга банка, трябва да се обадите и до вашата, и до съответната чужда банка. Най-напред трябва да блокирате картата, казвайки данните на вашата банка. След това се обаждате на другата и казвате в каква ситуация сте изпаднали. Служителите трябва да ви обяснят как можете да върнете картата си обратно.

Никак не е приятно да попаднем в такава ситуация, но хубавото е, че решение има и то е свързано с няколко позвънявания и евентуално ходене до банката за взимане на картата. Бъдете внимателни, когато теглите пари от банкомат и вземете необходимите мерки, ако машината глътне картата ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес