Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

25 април 2024, 13:11 часа

1. Когато печем хляб в модерните напоследък домашни фурни за хляб (хлебопекарни), преди всичко трябва строго да спазваме реда на поставяне на компонентите, препоръчан от производителя. Причината е, че различните производители на домашни хлебопекарни залагат в тях различна поредност. Може да бъде, например, така: мая, брашно, допълнителни съставки, вода. Или обратното. Необходимо е да се спазват маркираните правила, за да се гарантира, че няма пряк контакт на маята с вода – така се влошава качеството на маята, което се отразява негативно на втасването на тестото.

2. Ако печете хляб не с готова смес за хляб, а с брашно, тогава съставки като захар и сол също не се препоръчва да се поставят директно върху или под маята. По-добре е да разредите захарта и солта във вода. Същото правило важи и за мазнини, масло, маргарин.

Кой хляб е най-полезен за нас?

3. Не отваряйте капака на хлебопекарната след замесване на тестото. То може да спадне и ще получите хляб с „паднала“ горна кора и изпъкнали ръбове. Ако машината има прозорче за наблюдение, по-добре е да проследявате процеса на печене на хляба през него.

4. В началния етап на месене на тестото може да отворите капака и да регулирате количеството вода, което сте налели. Ако тестената топка е на бучки, суха, неравна, а на дъното на контейнера е останало брашно, трябва да добавите малко вода (може на няколко пъти по 5-10 мл, като всеки път преценявате резултата). Ако тестото прилепва към ръката ви или е течно и се влачи зад шпатулата, тогава трябва да добавите малко брашно (½ супена лъжица и да оцените резултата) – но първо изключете (или сложете на „пауза“) хлебопекарната, за да избегнете нараняване от въртящото се острие!

5. Ако използвате воднисти съставки (яйца, свежи овощни и ягодови плодове), тогава количеството вода трябва да бъде намалено. Излишната вода има отрицателно въздействие върху готовия изпечен продукт: порите стават големи, средата ронлива, а горната кора спада.

6. Ако включвате допълнителни съставки като овесени люспи, пшеничени трици, царевица, овесено брашно, тогава количеството вода за месене трябва да се увеличи, тъй като тези компоненти отнемат влагата от тестото. А в случай, че не достига вода, хлябът ще се окаже с малък обем и сух.

7. Не използвайте мая с изтекъл срок на годност или която е била в контакт с въздуха дълго време. В този случай хлябът може изобщо да не се надигне. За печене на домашен хляб в хлебопекарна се препоръчва суха инстантна мая в малки опаковки. Съхранявайте я стегната, за да сведете до минимум излагането на въздух.

Как да си приготвим истински домашен хляб – вкус като от едно време

8. Изберете правилната програма и режим на печене, тъй като различните видове хляб изискват различно време за месене, втасване на тестото и изпичане. Не трябва да печете хляб от пшенично брашно, като използвате програма, предназначена за ръжен хляб. А режимът „бързо печене“ не е подходящ за сладък и ръжен хляб, тъй като ще се получи лошо изпечен.

9. Изберете правилния цвят на кората. Ако тестото съдържа много захар, по-добре е да изберете „светъл“ или „среден“ цвят на кората, в противен случай рискувате да получите изгорял хляб. Ако пък захарта е малко, тогава дайте предпочитание на „тъмна“ кора, в противен случай ще получите блед и непривлекателен хляб.

10. В края изключете фурната и веднага извадете контейнера с хляба от устройството. Ако това не е направено, горещата фурна ще продължи да допича хляба. Резултатът може да е грапава или изгоряла кора.

11. Не оставяйте изпечен хляб в контейнера – извадете го веднага. Поради разликата в температурата върху вътрешните повърхности се образува кондензат, който ще навлажни страничните кори на хляба – това ще се отрази негативно на външния вид и вкуса му.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес