Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между фонтан и шадраван?

23 юли 2023, 14:28 часа

Думата „фонтан“ произлиза от латинските думи "fons“ - "първопричина, начало", и „fontana“, която се превежда като "източник, ключ, извор" и обозначава естествено или изкуствено създадено биене на течност нагоре или настрани под въздействието на натиск.

Някои хора отъждествяват „фонтан“ и „шадраван“ и ги смятат за едно и също – но все пак, под „шадраван“ обикновено се подразбира долната част, своеобразното „корито“ на фонтана, където се събира изхвърляната нагоре и падаща вода.

През Ренесанса фонтаните стават един от символите на културата и изкуството. По това време в Европа са създадени много водни съоръжения и каскади, които и до днес служат за украса на дворцови и паркови комплекси. И сега фонтаните са един от най-популярните видове водни съоръжения като развлекателни центрове и туристически атракции. Символ на просперитет и богатство, те може да се видят в много градове из паркове, под формата на мемориални фонтани, декоративни елементи на обществени места и прилежащите им площи. Фонтаните могат да превърнат дори най-обикновените терени в уникални пространства, създавайки усещане за празнична атмосфера.

Фонтанът на Херон

Изобретателят на най-простата, но гениална конструкция на фонтан е известният гръцки механик Херон от Александрия, живял 200 години пр. Хр. В неговия фонтан водата от най-горната купа се спуска и създава налягане в най-долната купа, където измества въздуха; той от своя страна създава свръхналягане в среден съд и водата се устремява обратно нагоре през тръба, образувайки фонтан.

Видове фонтани

Статични. Това са фонтани, които създават статичен ефект на падаща вода, без допълнителни движения.

Динамични. Фонтани, които имат допълнителни движения - като промяна на височината, формата или посоката на водата.

Мултимедийни. Фонтани, които включват елементи от светлина и звуци, прожекции, музика.

Неспасяемата барокова красота на фонтана Деметра

Пешеходни. Другото им название е „сух фонтан“". Това са фонтани без шадраван, водата в които бие направо от земята. Цялото оборудване е монтирано под земята. Те играят ролята на атракция по градските площади и паркове.

Настенни. Фонтани с купа, които се монтират на стена или фасада на сграда.

Плаващи. Фонтани, които плават по повърхността на водата.

Плаващият фонтан е архитектурен елемент, който се поставя на повърхността на езерце, басейн или друг воден обект и може да се захранва от електрическа система. Плаващите фонтани най-често се монтират в естествени или изкуствени резервоари като декоративен елемент или за аериране на водата (обогатяване с кислород).

Външен вид на водния поток

Има разнообразие от конфигурации на дюзи, чиято комбинация ви позволява да създавате различни фонтанни композиции.

В зависимост от мощността и настройките на дюзите, фонтанните композиции може да имат различна дебелина и обхват на струята. Чрез добавяне на допълнителни дюзи, които насочват струите в различни посоки, придавайки по-голяма дълбочина и обем, се постига оригинална водна картина. В крайна сметка външният вид на фонтана се определя от основната дюза, която образува водния стълб. И като комбинирате различни видове дюзи и разпръскватели, можете да създадете невероятни комбинации. Ето някои от тях.

„Рибешка опашка" - няколко вертикални струи, разминаващи се като ветрило.

„Полусфера“ - струйки вода се изхвърлят от голям брой тръби, образувайки полукълбо.

„Камбана“ - накрайник под формата на тръба с два диска в горния край, създаващи водна завеса по цялата обиколка.

„Лале“ - водните потоци образуват фуния с разширение отгоре и падат в кръг.

"Въртележка“ - струите се подават нагоре и с едновременно завъртане.

„Тифани“ - съчетава ефектите на камбана и рибешка опашка (отделните струи излизат от едно кълбо).

"Пръстен" - изхвърляне на водата на еднаква височина от отвори, разположени по протежение на обиколката.

„Етажи“ - малки хоризонтални струи с изпускане на вода на различни височини и образуване на няколко нива.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес