Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между маса и тегло?

27 май 2024, 07:35 часа

В ежедневието ние често използваме думите „маса“ и „тегло“ сякаш са взаимнозаменяеми. Но в науката е важно да бъдем точни. Масата и теглото са измервания, които описват тежестта, но всъщност означават много различни неща. И така...

Каква е разликата между маса и тегло?

Масата е измерване на количество материя в някакъв обект. Зависи само от какъв тип атоми е направен обектът и колко атома има. Масата традиционно се измерва в килограми (kg). Един ананас или дървена бейзболна бухалка имат маса около 1 килограм.

Още: 7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Ако трябва да измерите 1 килограм стомана и 1 килограм пера, всяко една от тях ще има еднаква маса. Но техните обеми ще бъдат различни. Ще имате нужда от много по-голям обем пера, защото са необходими много повече от тези атоми, за да се изгради същата маса, което заема повече място.

От друга страна, теглото е измерване на гравитационната сила върху обект. Това зависи не само от масата на обекта, но и от местоположението му. Следователно теглото всъщност е мярка за сила.

Да кажем, че тялото ви има маса от 60 килограма. Вашата маса е 60 килограма на Земята, на Луната, на Юпитер и дори да плавате в Международната космическа станция. Но вашето тегло се различава от място на място поради разликите в това колко силно ви привлича гравитацията на всяко място. На повърхността на Земята 1 килограм маса е еквивалентен на 2,2 фунта тегло.

Още: Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

На Земята 100 нютона тегло (сила) е равно на около 22 паунда - мярка за това колко силно привлича земната гравитация маса от около 10 килограма.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес