Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да утолите жаждата си в горещото време?

20 юли 2024, 07:11 часа

Горещото време коренно променя нуждите на тялото ни. За поддържане на температурния баланс се увеличава изпотяването, което неизбежно води до дехидратация. Загубата дори на 10% течност може да има сериозни последици - от нарушаване на водно-солевия и киселинно-алкалния баланс до заплаха за живота.

При такива условия е изключително важно да се обърне специално внимание на правилното заместване на течности и минерали. Експертите посочват няколко напитки, които могат най-ефективно да се справят с тази задача.

Газираната вода толкова полезна ли е, колкото обикновената вода?

Безспорен лидер в класацията са различните видове минерални води. Те не само утоляват жаждата, но и помагат за възстановяване на дефицита на соли и микроелементи, загубени чрез потта. Все пак, трябва да се има предвид, че не всяка минерална вода е еднакво полезна в горещините.

Лечебните трапезни минерални води, богати на лечебни минерали, могат да бъдат вредни, ако се консумират без лекарско предписание. Ето защо, за да утолите жаждата си, по-добре е да изберете вода от категорията „трапезна“ или „лечебна трапезна“, както е посочено на етикета.

Освен това експертите препоръчват да се пие обикновена вода със стайна температура. За разлика от ледената вода, която може да причини настинки, такава вода не преохлажда тялото, а му позволява постепенно да понижи температурата.

С кои храни да утолим жаждата

Друга категория напитки, които могат да бъдат полезни в горещо време, са ферментиралите млечни продукти. Кефир, кисело мляко, айран и други ферментирали млечни напитки помагат за попълване на водните ресурси. Но трябва да се има предвид, че някои от тях, като айряна, съдържат много сол, което може да влоши дехидратацията. Следователно, употребата им трябва да бъде ограничена.

Напитките с високо съдържание на кофеин са напълно противопоказни при горещо време. Кафето, квасът, содата и сладките сокове могат да повлияят негативно на водно-солевия баланс, причинявайки вазоконстрикция и увеличаване на натоварването на сърцето. В допълнение, кофеинът има диуретичен ефект, който само ще влоши дехидратацията.

Ето защо, за да утолите добре жаждата си през летните жеги, най-добрият вариант са негазираната минерална вода, обикновената вода със стайна температура, както и някои ферментирали млечни напитки, но в умерени количества. Този подход ще помогне да се попълни дефицитът на течности и минерали, както и да се избегне допълнителен стрес върху тялото.

И, разбира се, важно е да наблюдавате общия си режим на пиене, като пиете достатъчно течност през целия ден. Само интегрираният подход към рехидратацията ще помогне за поддържане на здравето при високи температури.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес