Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как дафинов лист може да ви помогне за мечтаното отслабване?

29 май 2024, 09:34 часа

Няма домакиня, която да няма от тази популярна подправка като дафинов лист в своя асортимент от подправки. Историята на това растение е много необичайна, тъй като първоначално дафиновият лист изобщо не е бил използван за приготвяне на вкусни ястия, а като символ на победа, слава или мир.

Древните гърци посвещават лавровия венец на един от своите богове Аполон и във връзка с това награждават с лавровия венец поетите – „любимците на Аполон“. Смятало се също, че това растение помага за предсказване на бъдещето и може да предпази човек от мълния. На главата на триумфаторите се поставял лавров венец, а при специални случаи целият народ се украсявал по подобен начин. Малко по-късно са изследвани лечебните свойства на това растение и само известно време след това дафиновите листа започват да се използват като отлична подправка. Днес, без преувеличение, такава подправка може да се нарече незаменима.

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Малцина обаче знаят за друго свойство на това ценно растение – да помага мечтаното отслабване. От дафинови листа могат да се приготвят различни специални запарки за отслабване. Ако използвате тази подправка в обичайната й форма - добавяйки я към различни ястия - тя няма да донесе желания резултат в борбата с наднорменото тегло. Но ако спазвате определени правила за използване на това растение в последователност и редовност, можете да постигнете значителен ефект и да се отървете от ненужните килограми за сравнително кратък период от време.

Това растение съдържа много полезни масла, които имат положителен ефект върху тялото. Дафиновият лист перфектно премахва отпадъците и токсините, което помага за здравето. Освен всичко друго, дафиновият лист е и прекрасен антисептик: дафиновият лист може да се нанесе върху рана, облекчава добре болката и премахва възпалителните процеси. Някои хора, които приемат тинктура от това растение, отбелязват и неговите положителни свойства като способността да тонизира и успокоява, да облекчава главоболието и да понижава кръвното налягане, както и да повишава нивото на хемоглобина.

Как само с дафинов лист можем да прогоним досадните хлебарки

Но когато използвате дафинови листа за определени цели, е много важно внимателно да проучите всички препоръки за употребата му, за да не причините случайно увреждане на тялото. Така че трябва да се даде предпочитание само на тези дафинови листа, които са били събрани наскоро. Работата е там, че с течение на времето изсушеното растение губи своите полезни свойства, листата му стават крехки, губят характерната си приятна миризма и всичко това не допринася за получаване на желания резултат.

Каква е безопасността на използването на дафинови листа? Трябва да знаете, че това растение има и диуретични свойства, поради което специалистите съветват да пиете настойката от него не повече от пет-шест дни. В противен случай можете да лишите тялото от необходимите хранителни вещества и да доведете до дехидратация.

Докато използвате този продукт, трябва да пиете достатъчно вода, особено ако водите активен начин на живот и спортувате. Също така се препоръчва да промените диетата си, докато консумирате отвара от дафинов лист. Трябва да замените солените храни и самата сол с храни, които съдържат значителен процент витамини и въглехидрати. Морските дарове и особено морските водорасли, млечните продукти, плодовете, зеленчуците и сушените плодове ще бъдат много полезни в този момент. Кафето и чаят могат да засилят ефекта на дафиновите листа върху тялото и затова трябва да се опитате да се ограничите малко в употребата на тези напитки.

По време на използването му трябва да се погрижите и за себе си, като се откажете от алкохола, сладките и мазни храни, което е просто несъвместимо с приема на отвара от това растение. Ако имате медицинско състояние, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да опитате да отслабнете с дафинов лист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес