Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да задържите таралеж в двора си

23 юни 2024, 09:00 часа

Таралежите не само, че са милосърдни със съседите ви, като се грижат за вашата градина, но също така могат да бъдат ценни съюзници в борбата срещу вредителите. Ето как да им помогнете да преживеят зимата и да ви възнаградят с цялогодишна защита на вашия двор.

Осигурете подслон

За да задържите таралеж във вашия двор, осигурете му удобно място за презимуване. Изградете му малка дървена къщичка, където той може да се прибере. Изберете закътано място и застелете къщичката със сухи листа или трева, като ги трамбовате леко. Това ще осигури стабилна температура, която е ключова за тяхното преживяване през студените месеци.

Таралеж в двора? Ето какво трабвя да направите

Подхранете ги правилно

През есента таралежите трупат мазнини, които им помагат да преживеят зимата. Подхранете ги със суха храна за кучета и котки, като избягвате да им давате неща като хляб и мляко, които не са подходящи за тяхната диета.

таралеж

Ползите от таралежите

През пролетта таралежите се възстановяват и се завръщат към активното си обитаване на двора. Те са изключителни хищници на вредители като бръмбари, голи охлюви и гъсеници, които често вредят на вашите растения. Като ги задържите в двора си, вие ефективно намалявате необходимостта от химически пестициди и предпазвате екосистемата на вашето пространство.

Кое животно яде таралежи?

Създаването на подходящи условия за таралежите във вашия двор не само ще подобри външния имидж на градината ви, но и ще допринесе за екологичната балансираност на мястото. Изградете дървена къщичка, подходяща за техните нужди и ги подхранвайте правилно през зимата, за да се насладите на тяхната ползотворна помощ през горещия летен сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес