Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от страха от старостта: Тайни, които ще променят живота ви към по-добро

02 октомври 2024, 10:00 часа

Често в стремежа си към младост забравяме за една важна „съставка“, която може да преодолее вътрешния страх веднъж завинаги.

Всички ние имаме подсъзнателни страхове, които могат да повлияят на поведението и да се отразят негативно на качеството на живота ни. Един от тях е страхът от старостта. Но какво е това, което наистина ни плаши? Какво би се променило, ако успеем да се освободим от този страх?

Сложна връзка с природата на времето

Още: Кога ставаме стари: Интересно изследване

Времето се възприема от хората нееднозначно, то е враг или приятел: понякога лекува, понякога разрушава, а главното е, че не може да се контролира, и това е най-притеснителното. Негативното възприемане на хода на времето, включително на естествените промени във външния вид, е следствие от неразбирането или отричането на движещата сила на живота, която се състои в непрекъснатата промяна. Свикнали сме да „съхраняваме“ моментите от миналото: под формата на спомени, снимки. А бъдещето ни изнервя със своята несигурност.

Тогава защо не можем да приемем естествения ред на нещата? Да приемем, че е невъзможно да влезем два пъти в една и съща река? Защо една рядка жена не се страхува от това, което обикновено се нарича остаряване?

Причини за негативно отношение към промяната

Мирогледът се изгражда в ранните години и логическите връзки в основата му играят много по-голяма роля от очевидното. Почти всяка жена, спомняйки си детството, ще открие манипулация, сведена до посланието: „Ако не бъдеш добро момиче, то родителите ще ти отнемат най-ценното - любовта си“. Майките и бащите несъзнателно се опитват да осигурят на детето комфорт. Идеалната дъщеря трябва да бъде мила, спретната, тиха, облечена, послушна и да не задава въпроси. Така се формира синдромът на „доброто момиче“, което всъщност е вечно младо и често инфантилно.

Още: Жени, не се плашете от старостта: 6 начина за преодоляване на страха

Ние порастваме, но тази нагласа не си отива никъде и ни държи в задушаващата си прегръдка. Една жена може да е на 30, 40, 50 години, а „доброто момиче“ в нея да потиска онази, която е искала да играе, да танцува, да крещи, да пее, да скача в локви, да се катери по дърветата и да остава до късно навън - онази, която не се е страхувала да се променя в крак с времето, в крак с ритъма на живота.

Странични ефекти на желанието за „запазване“

Образът на „идеалната дъщеря, заслужаваща любов“, замразява живия човек в жената. Ярък пример: често красивите, елегантни дами стават тромави, когато се налага да импровизират, да изразяват емоции със свободни жестове, неформални танци. Това е една от проявите на синдрома на „доброто момиче“. От същите корени расте и популярността на пластичните операции след раждане. Изглежда, че жената току-що е преминала най-важния етап в живота си, създала е ново същество, но вече е готова да си направи пластична операция на гърдите и срамните устни - защото те не са като преди, формата им е изкривена. Но тези промени са естествени, защото момичето се е превърнало в жена, тялото му се е трансформирало, защото чрез него животът е дошъл на бял свят. Но колко трудно е за мнозина да приемат тези метаморфози.

Страхът да не загубят мъжа си заради това, че външният вид не остава същият в продължение на десетилетия - изчисление от детското възприятие: „Ще бъда недолюбвана, ако не съм добро момиче, тоест кукла“. Но най-тъжното е, че неразбирането на същността на промяната лишава жените от възможността да открият истинския източник на непреходната красота, енергия и младост.

Още: Спрете да ядете само тези 3 храни и ще доживеете до дълбока старост

Да не се страхуваш означава да не остаряваш

Погрешно е да се смята, че мъжете се привличат или отблъскват от номера в паспорта. Ако за пореден път някой от нашите познати напусне съпругата си заради любовница, която е с 10-20 години по-млада, не си правете погрешни изводи.

Дори на възраст над 52 години можете да изглеждате чудесно, без да сте се подлагали на пластична хирургия, без да посещавате козметични процедури, като използвате само натурална козметика. В крайна сметка истинският еликсир на младостта не може да бъде опакован в буркан или бутилка. Хората се влюбват, изпитвайки привличане, попадайки под чара, търсейки нещо, което сами не могат да опишат. Можете да наречете това тайнствено нещо енергия, магнетизъм. Да, често младите жени имат повече от този ресурс и с течение на времето той сякаш отслабва. Но това е само защото не знаят как да се грижат за източника на енергия - самите себе си. Да се предотврати стареенето с инжекции и операции означава да се търси спасение във външната страна, докато всъщност то е вътре.

Тайната не е в това да се борим със стареенето, а преди всичко да се научим да не се страхуваме от него. Най-важната стъпка е да се проникнете с истинска любов към себе си, към своя опит, стремежи и наклонности. Престанете да се ограничавате в рамките на „доброто момиче“. Да си позволиш да се наслаждаваш на живота без оглед на възрастта означава да си осигуриш любов, която никой не може да ти отнеме. Щом веднъж се открие източникът на вътрешния огън и духът се съживи с готовност и желание за живот, възрастовите фобии ще изчезнат от само себе си. Какъв е смисълът да се страхувате от предстоящия рожден ден, като се чувствате млади, лъчезарни, пълни с енергия? Дори клетките на тялото ще започнат да се обновяват по-бързо, защото щастието те прави по-млад от козметиката.

Времето и метаморфозата са наши съюзници, защото това, което не се променя, не живее. Не хабете нервите си заради страха от остаряването: всъщност той не съществува. Начинът на живот, степента на активност, интензивността на всеки ден винаги са наш избор. И ако не се подготвяме за най-лошото, а оценяваме себе си във всички проявления, тогава красотата и младостта, независещи от броя на годините зад гърба ни, никога няма да свършат.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес