Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да използвате ценните червени листа от малина?

19 юли 2024, 18:33 часа

Малиновите листа са богати на витамини и минерали, включително витамини А, С и Е, както и желязо, калций и калий.

Благодарение на сладкия си и леко стипчив вкус, малините са едни от най-популярните горски плодове, отглеждани градините. Градинарят Джейми Уолтън разкри собствените си тайни за използването на червени малинови листа, защото се оказва, че не само плодовете на този храст са полезни. Малко хора обаче знаят, че червените малинови листа имат много ползи!

Малиновите листа са отличен източник на желязо и антиоксиданти и често се правят на билков чай, който традиционно се използва като диуретик за подпомагане на хормоналния баланс, облекчаване на менструалните симптоми и дори облекчаване на раждането.

Кога се берат листа от малина

Много бременни жени обичат да пият чай от червени малинови листа заради всичките му предполагаеми ползи: не само е вкусен, но също така се казва, че помага на тялото да се подготви за раждане, укрепва мускулите на матката и насърчава по-бързото раждане.

Червените малинови листа съдържат много хранителни вещества и минерали, включително:

·         Витамин С

·         Витамин Е

·         калций

·         Магнезий

·         Цинк

Червените малинови листа съдържат молекули, известни като танини, естествени антиоксиданти, които могат да предпазят тялото от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките.

Флавоноиди се съдържат и в червените малинови листа. Те са естествени молекули, открити в много растения, които имат антиоксидантни, антиканцерогенни и противовъзпалителни свойства. Те могат да намалят риска от сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания.

Защо чаят от листа на малина е любим на толкова много жени

Червените малинови листа съдържат елагова киселина, която присъства в някои плодове и зеленчуци и може да има антиоксидантни и противоракови свойства. Може също да помогне за защита на черния дроб.

Листата на летните сортове се берат най-добре през пролетта, преди енергията на растението да е посветена на производството на цветя и плодове, въпреки че те могат да се берат по всяко време през сезона. По-добре е да откъснете няколко листа тук-там, за да не повлияете на растежа на растенията или да отрежете ненужните нови издънки.

След това просто окачете издънките да изсъхнат или отделните листа могат да се изсушат в сушилнята или да се поставят върху поставка, за да изсъхнат на слънце. Всичко ще изсъхне с различна скорост в зависимост от метода, който използвате, но след като листата започнат да се ронят, може да се съхранява в херметически затворен контейнер, докато е необходимо.

След това просто го сварете, както бихте направили всеки друг листен чай. Можете да го запарите в гореща вода за 5-10 минути, след което просто да се насладите на пиенето на чай и неговите полезни свойства.

Моля, имайте предвид, че малиновите листа не се препоръчват за консумация по време на бременност до третия триместър.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес