Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да актуализирате вашата рутинна грижа за кожата за лятото

26 юли 2022, 08:55 часа

Между слънцето, хлора и климатиците, кожата ви има нужда от своите грижи през по-топлите месеци.

Да седите до басейна, да се наслаждавате на барбекю в задния двор, да играете плажен волейбол: лятото има своите предимства. Но докато ние очакваме с нетърпение слънчевите дни на лятото, кожата ни не е толкова голям техен фен.

„Лятото натоварва много кожата ни: от топлината, по-високата влажност, изпотяването, плуването, слънцезащитните продукти и самото слънце“, обяснява пред The Huffington Post д-р Питър Лио, сертифициран дерматолог и член на научния консултативен съвет на National National Eczema Association.

Може да забележите, че кожата ви става по-мазна през тези топли месеци. Топлината и високата влажност карат телата ни да отделят пот, за да останат хладни. В резултат на това тялото ни произвежда повече себум, което ни придава мазен вид. От друга страна, ако плувате често и по много в хлорирани басейни или седите до мощен климатик, може да забележите, че кожата ви е по-суха през лятото.

Или може би кожата ви не е толкова чиста. „През лятото при кожата ни е възможно да се наблюдава повишено натрупване на пот и слънцезащитни продукти, както и мръсотия и остатъци от околната среда поради повечето дейности на открито. Поради това някои хора може да забележат обостряне на акнето,” казва д-р Кристина Венг, обучен в Харвард и сертифициран дерматолог от Бостън.

Но най-лошият виновник през лятото е слънцето. Освен болезнени слънчеви изгаряния, слънцето може да има и други по-малки ефекти, които може да не забележите веднага. „Меланоцитите в нашите кожни клетки се активират от ултравиолетовата светлина и започват да правят лунички и тъмни петна“, обяснява д-р Джейми ДеРоза, основател и водещ лицев пластичен хирург на DeRosa Center Plastic Surgery & Med Spa в Бостън и в Палм Бийч, Флорида .

Това означава, че трябва да обвиняваме лятото за по-мазна или суха кожа, допълнителни лунички, тъмни петна и потенциално акне. Но не е нужно да се притеснявате, защото се обърнахме към водещите експерти в грижата за кожата. Ето всичко, което трябва да знаете за борбата с проблемите си с грижата за кожата през лятото.

Никога не е достатъчно: слънцезащитен крем, слънцезащитен крем, слънцезащитен крем

„Най-важното нещо, което трябва да направите за кожата си през лятото, е да използвате широко слънцезащитни продукти с висок SPF“, казва д-р Надир Кази, сертифициран лекар и козметичен дерматолог в Ървайн, Калифорния. „Разбира се, трябва да използвате слънцезащитен крем през цялата година, но го нанасяйте още по-често през лятото, когато UVB лъчите са с по-висок интензитет.“

Това не е съвет само на Кази. Всеки един експерт, с когото разговаряхме, дава ясно да се разбере: не можете да пестите от слънцезащитни продукти през лятото (или наистина, никога). И това не означава просто да го прилагате веднъж сутрин. Според DeRosa, "Това означава, че трябва да носите добър широкоспектърен слънцезащитен крем SPF 30 или по-висок всеки ден,и при дъжд или слънце, и нанасяйте отново на всеки два часа."

Какви слънцезащитни продукти препоръчват експертите? Популярна опция сред дерматолозите е UV Clear SPF 46 на EltaMD.

„Действа като лек овлажнител, има млечна киселина, която помага за хидратирането и нежното ексфолиране на кожата и има прозрачен SPF 46, който предпазва кожата ви без никакви мазни остатъци, които често се срещат в други слънцезащитни кремове“, казва д-р Тифани Либи, сертифициран дерматолог в Провидънс, Роуд Айлънд.

Прогонете лятнoто акне

„Високата топлина и влажност през лятото могат да задействат мастните ни жлези да отделят мазнини. Мазната, изпотена кожа може да запуши порите и да причини акне,” казва д-р Илейн Ф. Кунг, сертифициран дерматолог в Ню Йорк и основател на Future Bright Dermatology.

Тя предлага да съблечете потните си дрехи възможно най-бързо и да измиете потта. Тя също така препоръчва: „Можете да използвате почистващи препарати с химически ексфолианти като нисък процент BHA (1,5-2% салицилова киселина) или AHA (5-15% гликолова киселина), за да предотвратите пробиви, без да оголвате кожата.“

Онлайн търсене ще ви покаже няколко опции за тези видове почистващи препарати. Ние лично харесваме почистващия препарат Acne+ на Skinfix за упорити пробиви.

Променете нощната си рутина

Ретинолът е основно златният стандарт в продуктите за грижа за кожата против стареене и макар да е чудесен за ексфолиране и подобряване на текстурата на кожата, той прави кожата ви по-податлива на увреждане от слънцето. Почти всички експерти се съгласиха: Използвайте ретинол през нощта, за да защитите по-добре кожата си от слънцето.

Лятото е чудесно време да промените вечерната си рутинна грижа за кожата.

„Обичам да се възползвам от нощната си рутина, за да подмладя и възстановя кожата си. Това е времето на пиковото обновяване на клетките на кожата“, обясни Либи. „Продължавам с моя ретиноид всяка вечер, използвайки количество с размер на грахово зърно, за да увелича обмяната на клетките и да сведа до минимум тъмните петна.“

Но ретинолът не е единствената промяна, която можете да направите през лятото. „Това също е страхотен момент за включване на пептиди, които да подпомогнат производството на колаген, като стягащия крем за лице на Reserveage. Слънчевите ултравиолетови лъчи са отговорни за 90% от фотостареенето, което води до разграждане на колагена, което води до фини линии и бръчки“, обяснява Либи.

Останете охладени с освежаваща мъгла

Мъглите за лице са друга често срещана препоръка сред експертите.

„При топлина и изпотяване може да искаме да напръскаме лицата си, за да охладим и „освежим“ кожата си“, обясни Кунг. „Cica Misting Toner на Meebak е две в едно хидратиращ тоник и мъгла, която съдържа противовъзпалителна съставка Centella Asiatica (Cica).“ Още по-добре, струва по-малко от $5.

Ако искате нещо малко по-висок клас: „Спрейовете с минерална вода Eau Thermale на Avene и La Roche-Posay Thermal Spring Water са фантастични за охлаждане на гореща, потна кожа с нежно пръскане!“ препоръчва Лио.

Хидратирайте с хиалуронова киселина

Кожата ви става ли по-суха през лятото по-юесто отколкото мазна?

„Има някои неща, които можете да направите, за да се преборите с това“, казва ДеРоза. „Вземете добър овлажнител на водна основа – тези с хиалуронова киселина са особено страхотни през лятото.“

Препоръката на Лио отговаря на изискванията: „Овлажнителят Neutrogena HydroBoost е изключително лек, почти гелообразен и може да бъде удобен дори когато навън е горещо.“

Опитайте различни видове слънцезащитен крем

За да подчертаем значението на слънцезащитните продукти, го казваме два пъти! Ако не сте фен на традиционните течни слънцезащитни продукти, които остават бели с неприятна миризма, имате опции.

Писнало ви е от разсипаното съдържание? „Слънцезащитните кремове на прах или стик лесно се изваждат за повторно нанасяне, когато сме на открито за по-дълги периоди от време“, каза Кунг. Един от любимите й е Colorescience Brush-On слънцезащитен минерален прах с SPF 50.

Кой слънцезащитен крем ще е най-подходящ за вас? Венг споделя своя мъдър съвет: „В края на деня най-добрият слънцезащитен крем е този, който ще носите!“

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес